miercuri, 6 octombrie 2010

Răceli simple - tratamente populare


Se bea lapte fierbinte în care s-a pus o linguriţă de unt. Se bea cât mai fierbinte, apoi se aşează în pat, bine învelit.
Se consumă vin de struguri cu scorţişoară şi piper. Se fierbe şi se consumă fierbinte. Se pune o jumătate de linguriţă de praf de scorţişoară şi o jumătate de linguriţă de piper. Nu se dă la copii.
Se pune în picioare şosete de bumbac umezite cu alcool sanitar şi apoi se trage peste acestea o pereche de şosete de lână. Se acopere bine şi se culcă. Provoacă transpiraţia şi de regulă dimineaţa omul nu mai are nimic.
Se poate umezi un prosop sau fular cu alcool şi se înfăşoară gâtul. Dar acesta se umezeşte cu alcool sanitar. Se ţine peste noapte. Este suficient şi o batistă apoi se pune un fular.
În cazul temperaturii mari se umezeşte un prosop cu apă apoi se stropeşte cu alcool sanitar şi se înfăşoară în jurul toracelui. Se indică chiar şi la copiii cu temperatură mare. Ajută atât la scăderea temperaturii cât şi la trecerea răcelii.
Se face baie fierbinte de picioare cu apă în care s-a pus un pumn de sare. Se stă în această apă timp de 30 minute, având grijă ca din când în când să se complecteze cu apă fierbinte. În timpul băii este bine să se consume un ceai de soc (Sambucus nigra) sau Lichen (Cetraria islandica) 1-2 linguriţe de plantă puse la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, se strecoară şi se îndulceşte cu miere polifloră după gust.
Se spune că cel mai eficient medicament este mierea cu suc de lămâie. Se fac de fapt şi medicamentele Strepsil care sunt suc de lămâie cu miere. Se face deci un suc cu apă 2 linguri de suc de lămâie la 200 ml apă şi se pune miere după gust rezultând un suc foarte plăcut la gust. Se poate consuma în orice cantitate. Mierea este un bun antibiotic şi vitamina C este un antioxidant excelent. Consumul în plus a vitaminei contribuie la fortificarea organismului.
Tinctura de propolis se pun 2 picături la fiecare 5 kg corp pe un miez de pâine, se mestecă bine în gură apoi se înghit. Se face cu 15 minute, înaintea meselor principale. Este cel mai eficient antibiotic natural. Se face acest lucru minimum 7 zile. Se ia în cazul când este vorba despre o răceală cu viruşi sau diferiţi microbi. În alimentaţie se va introduce miere fiind mai eficient în acest caz. Nu se consumă zahăr în această perioadă.
Mierea care se foloseşte nu se pune la ceaiuri, lapte sau alte preparate, decât înainte de consum, pentru că în cazul în care se pune în lichide fierbinţi capacitatea medicinală a mierii scade foarte mult fiind distruse la peste 40 grade, enzime şi vitamine importante.
Ceaiuri de lichen, muguri de plop (Populus nigra), Brusture (Arctium lapa) sunt cu efect antibiotic pentru o serie de germeni patogeni.
Socul în schimb este pentru a transpira, teiul (Tylia tomentosa) pentru calmarea nervoasă şi insomnii.
Laptele cu unt special pentru faringite şi dureri de gât (se bea fierbinte).
Se pot face spălături nazale cu apă cu sare în cazul rinitelor sau se introduce chiar suc de lămâie câte 2-3 picături la fiecare nară de 2 ori pe zi. (Când curge nasul).
La tuse se face ceai de ceapă sau suc de ridichi.
Se consumă cu ceai o pâine prăjită pe plită cu mult usturoi în toate cazurile. Se ia împreună cu un ceai fierbinte sau lapte cu unt.

Menstruaţie - tulburări


Sângerare periodică, ce survine din uterul femeii, de la epoca de pubertate, până la menopauză. În mucoasa uterină se petrec- sub acţiunea hormonilor ovarieni- modificări care o fac capabilă pentru primirea şi nutriţia ovulului fecundat, până la formarea placentei (nidaţia ovulară). Modificările mucoasei uterine sunt dependente şi paralele deci cu maturarea ovulului. Dacă ovulul matur nu este fecundat, stratul superficial al mucoasei uterine-pregătit pentru primirea (nidaţia) sa se descuamează şi se elimină proces care aduce după sine şi mici rupturi ale vaselor, aflate în mucoasă. Consecinţa rupturilor vasculare din endometru este menstruaţia. Se consideră că menstruaţia este ciclică, ca şi ovulaţia, apare la 28 zile. Apariţia neregulată a menstruaţiei imediat după pubertate şi înaintea menopauzei nu poate fi considerată ca patologică. În epoca genitală matură trebuie să se sesizeze medicii de orice neregularitate, în ce priveşte durata, cantitatea şi periodicitatea menstruaţiei, precum şi eventualele suferinţe însoţitoare, care pot fi datorate unei afecţiuni a aparatului genital sau pot fi provocate de boli extragenitale ca simptome însoţitoare.
Menstruaţia normală nu este dureroasă şi nu cere modificarea vieţii. Este necesară însă respectarea regulilor de igienă corporală, schimbarea frecventă a lenjeriei, evitarea contactului sexual şi a eforturilor fizico-intelectuale mai mari.
Absenţa menstruaţiei (amenoree)- se poate folosi: angelică, ceapă, dafin, gălbenele, lemn dulce, mărar, morcov, pătrunjel, pelin, rozmarin, salvie, tarhon, zmeur.
Menstruaţie dureroasă (dismenoree)- Se pot folosi una sau mai multe din următoarele plante medicinale: angelică, brânca ursului, călin, ceapă, cerenţel, cimbru de grădină, coacăz negru, coada calului, coada racului, creţişoară, curcubeţică, dediţei, frasin, gălbenele, ginseng, ghimber, grâu, iarbă mare, lemnul Domnului, lemn dulce, leuştean, limba mielului, mărar seminţe, morcov, mur, muşeţel, nuc (frunze), obligeană, orz, pătrunjel, pelin, roiniţă, rozmarin, salată, salcie, salvie, secară, soia, şofran, sunătoare, traista ciobanului, trifoi roşu, ţintaură, urzică moartă albă,  valeriană, zmeur (muguri).
În cazul durerilor însoţite de constipaţie: cimbru, scoarţă de cruşin cu coada şoricelului, lemnul Domnului, pătrunjel, rădăcină de pir. Se face un decoct de 5 minute din 2 linguriţe de plantă la 250 ml apă. Se bea 2 căni pe zi.
Menstruaţie mică cantitativ, asociată cu constipaţie: ceapă, crin, cruşin, pătrunjel, rozmarin- decoct timp de 5 minute din 2 linguriţe de amestec la 250 ml apă. Se bea începând cu a 5-a zi de la menstruaţie şi se continuă 2 luni.
Menstruaţie prea mică asociată cu nervozitate- sunătoare, crin, talpa gâştei şi rădăcină de pătrunjel- decoct timp de 5 minute din 2 linguriţe de amestec la 250 ml apă. Se bea începând cu a 5-a zi de la menstruaţie şi se continuă 2 luni.
Menstruaţie în cantitate mică la intervale mari (oligomenoree)- sunătoare, fenicul, secară, ienupăr boabe, coada şoricelului şi obligeană- singure sau combinaţii.
Menstruaţie dureroasă şi prea puţină cantitativ: năsturel, ciuboţica cucului, dafin, sunătoare, salvie, mărar, lemn dulce, morcov, pătrunjel, salcie, valeriană.
Menstruaţie foarte dureroasă: se introduce un tampon de vată pe care se picură ulei de mentă sau de roiniţă şi se beau ceaiuri de : cimbru, lemnul Domnului, muşeţel, pătrunjel, roiniţă, rozmarin, salată, secară, troscot, salcie, valeriană. De asemenea se poate aplica căldură.
Menstruaţie abundentă- scoarţă de stejar, flori de gălbenele, coada racului sau rădăcină de cerenţel, porumb, schinduf,  se mai poate altă combinaţie: coada şoricelului cu rozmarin şi coajă de stejar.
Menstruaţie cu migrene: se face un masaj al capului cu esenţă de ulei de rozmarin sau levănţică.
Menstruaţie cu secreţii sau jenă- se face un ceai din Trei fraţi pătaţi concentrată se pun 18-20 linguri de plantă uscată şi mărunţită la 1 litru de apă clocotită. Se lasă apoi vasul acoperit timp de 15 minute. Se strecoară după ce infuzia ajunge la temperatura corpului. Se fac spălături vaginale cu acest ceai cu ajutorul irigatorului. Se face în fiecare seară timp de câteva zile pentru remedierea situaţiei.
Modul de folosire al plantelor medicinale în aceste afecţiuni.
Agriş, angelică, brânca ursului, călin, ceapă, cerenţel, cimbru de grădină, ciuboţica cucului, coacăz negru, coada calului, coada racului, coada şoricelului, creţişoară, cruciuliţă, curcubeţică, dafin, dediţei, frasin, fumăriţă, gălbenele, ginseng, ghimber, grâu, iarbă mare, lemnul Domnului, lemn dulce, leurdă, leuştean, limba mielului, mărar seminţe, morcov, mur, muşeţel, nuc (frunze), obligeană, orz, pătrunjel, pelin, porumb, roiniţă, rozmarin, salată, salcie, salvie, secară, soia, şofran, sunătoare, talpa gâştei, traista ciobanului, ţelină, ţintaură, trifoi roşu, ţintaură, urzică, urzică moartă albă,  valeriană, viţa de vie, zmeur (muguri).
Agriş Agriş (Ribes uva-crispa) se va folosi în cazul inflamaţiilor care generează durerea. Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită (frunze) la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară.
Angelică (Angelica arhanghelica)- se pot folosi rădăcinile sau seminţele. Se ia 1 linguriţă care se va pune la 250 ml apă rece, se fierbe apoi 5 minute. Se acopere apoi pentru 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, preferabil să fie îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii. cea mai eficientă este rădăcina însă se pot folosi şi alte părţi ale plantei. Se va pune 2 linguriţe mărunţite la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute după care se va strecura.
Brânca ursului (Heracleum spondylium)  care de asemenea este o plantă utilă la această afecţiune. Se va pune 2 linguriţe de plantă la 250 ml apă. Se va fierbe apoi timp de 5 minute după care se va strecura. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi din acestea călduţe. Se ai poate folosi tinctură- Se vor lua între 10 picături până la o linguriţă de 3 ori pe zi.
Călin (Viburnum opulus)-tinctură 30 picături de 3 ori pe zi diluate în 100 ml apă. Se indică pentru efectul spasmolitic în cazul durerilor mari. Se vor putea face de asemenea 2 ceaiuri pe zi şi din această plantă. De asemenea din această plantă se pot face ceaiuri cu care se pot pune comprese pe abdomen sau chiar se vor face băi de şezut sau chiar băi complecte. Se vor folosi 3 linguriţe de plantă mărunţită la 500 ml apă. Se fierbe timp de 3 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
Ceapă (Allium cepa) se va consuma crudă în alimentaţie pentru efectul antibiotic şi de dizolvarea eventualelor cheaguri care sunt la diferite nivele.
Cerenţel (Geum urbanum) se va pune o linguriţă de rizomi mărunţiţi la 250 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 10 minute după care se pot consuma îndulcite cu miere 3 căni pe zi, călduţe. Are şi o puternică acţiune astringentă, deci şi antihemoragică, datorită taninului pe care-l are în cantitate mare şi calmează totodată durerea.. Prima ceaşcă se va consuma dimineaţa la trezire pe stomacul gol. Se folosesc 2 linguriţe de rădăcină mărunţită la 500 ml apă. Se fierb timp de 5 minute după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
Cimbru de grădină (Saturneja hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot însă face şi spălături vaginale, fiind indicată pentru refacerea anumitor circuite care sunt dereglate.
Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot însă face şi spălături vaginale. Se poate folosi şi rădăcina 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se consumă 2 căni pe zi. Se poate folosi şi la spălături ori care din acestea cu scopul de a micşora durerile şi având rol de diminuarea secreţiilor.
Coacăz negru (Rubus nigra) se indică consumul fructelor câte 100 g pe zi în timpul cât acestea sunt în sezon sau dacă nu sub formă de suc, siropuri sau chiar ceai- 2 linguriţe de fructe zdrobite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică datorită vitaminelor şi mineralelor care le conţin.
Coada calului (Equisetum arverse)-1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este indicată persoanelor care au şi menoragii şi anemie asociată. Are acţiune hemostatică marcantă. Este util atât pentru eliminarea surplusului de apă care se acumulează uneori în perioada menstruală în special la picioare cât şi în cazuri de anemie deoarece remineralizează organismul. Este util şi pentru ameliorarea menstruaţiei prea abundente.
Coada racului (Potentilla anserina) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate folosi şi tinctura 30 picături diluate de 3 ori pe zi în 100 ml apă. Se indică pentru acţiunea antispastică asupra musculaturii uterine şi intestinale. Se indică bolnavelor cu dureri mari. Se vor pune 2 linguri la 500 ml apă clocotită. Se acopere timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
Coada şoricelului (Achillea milefolium)care are azulenă şi se mai spune că soia sub orice formă contribuie foarte mult la această afecţiune. Se fac spălături cu 2 linguriţe de plantă mărunţită (se preferă florile) la 250 ml apă. Se pot face de 2 ori pe zi. Intern se poate de asemenea consuma 2-3 căni pe zi. Ajută în toate afecţiunile.
Creţişoară (Alchemilla vulgaris)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se bea această cantitate pe parcursul unei zile. Se indică persoanelor care au şi menoragii prelungite. Extern se vor folosi 2 linguri de plantă mărunţită la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se fac 2 spălături vaginale pe zi.
Cruciuliţă (Senecio vulgaris) 2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot face 2 spălături vaginale pe zi.
Dafin (Laurus nobilis) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe zi. Se foloseşte atunci când menstruaţia este prea mică cantitativ. Poate să producă avortul în cantitate mai mare.
Dediţei (Pulsatilla montana)  se vor folosi rădăcinile. Se mărunţesc şi se vor pune 2 linguriţe de rădăcină mărunţită la 500 ml apă. Se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se vor face 2 spălături pe zi. Este cu efect adezinfectant.
Frasin (Fraxinus excelsior)- 2 linguriţe de flori sau frunze de frasin mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere apoi timp de 15 minute şi se strecoară. Se bea întreaga cantitate fracţionat pe parcursul zilei, după mesele principale. Este indicat acest ceai şi în cazul în care este prezentă constipaţia.
Fumăriţă Fumăriţa (Fumaria officinalis) 3 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor face 2 spălături vaginale pe zi. Se poate folosi şi intern câte 2 căni pe zi.
Gălbenele (Calendula officinalis)- tinctură se folosesc 30 picături puse în 100 ml apă de 3 ori pe zi. Sunt utile mai ales când este vorba despre o infecţie. Prepararea tincturii: 50 g de plantă mărunţită se pune în 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţine timp de 15 zile agitând des. Se strecoară apoi şi se pun în sticle mici la rece bine închise. Calmează durerile şi reglează ciclul. Extern se vor pune 2 linguri de flori mărunţite la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi. Are un puternic efect antibiotic.
Ghimber (Zinghimber officinalis) se găseşte la orice magazin alimentar. Se va pune rădăcină mărunţită 2 linguriţe la 250 ml apă. Se fierbe timp de 5 minute după care se strecoară.
b) Se macină cu râşniţa de cafea, se cerne cu sita foarte fină şi se va pune un vârf de cuţit sub limbă pentru 10 minute, după care se înghite cu puţină apă.
c) Se va folosi la orice preparate culinare.
d) Tinctură 20 picături de 3 ori pe zi puse în 100 ml apă.
Iarbă mare (Inula helenium)-se va folosi tinctura din rădăcină câte 15-30 picături de 3 ori pe zi diluate în 100 ml apă. Se indică pentru proprietăţile antiinflamatorii şi diuretice în special la persoanele care reţin apa în timpul menstuaţiei. Extern se vor pune 3 linguri la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor face 2 spălături pe zi. Se poate lua şi intern 2-3 ceaiuri.
Lemn dulce (Glycyrriza echinata), se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Se poate folosi şi tinctura care există la magazinele naturiste. Se va folosi conform indicaţiilor producătorului.
Leurdă Leurdă (Allium ursinum),  se vor pune 3 linguri de plantă la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Este foarte util şi intern câte 2 ceaiuri pe zi.
Leuştean (Levisticum officinalis)- 2 linguriţe de seminţe măcinate se vor pune la 500 ml de apă. Se vor fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Sunt foarte utile pentru că acestea pot să regleze şi ciclul menstrual dereglat. Extern- se poate folosi atât planta cât şi rădăcina, în următoarele feluri:
A) 4 linguri de plantă mărunţită se vor pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
b) 2 linguri de rădăcină se vor pune în 500 ml apă şi se fierb timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături vaginale pe zi.
Limba mielului (Borago officinalis) ), se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Se pot face şi spălături vaginale.
Seminţe de mărar (Anthum gruveoles), şi acestea sunt foarte uşor de folosit. Se poate folosi atât seminţele de la mărarul normal care se vinde în pieţe cât şi cel de la mărar tare care se foloseşte de obicei la murături. Se poate folosi în următoarele modalităţi:
a) Măcinate fin se va pune o cantitate de un vârf de cuţit sub limbă unde se va ţine pentru 10 minute. Se înghite apoi cu puţină apă. Se face acest lucru de 3 ori pe zi.
b) Se vor pune 2 linguriţe mărunţite în 250 ml de apă. Se vor fierbe timp de 5 minute după care se vor strecura. Se pot consuma 2-3 ceaiuri din acestea pe zi.
c) Tinctură care se poate prepara în gospodărie sau se va cumpăra de la magazinele plafar. Se poate face din 50 g de seminţe măcinate la 250 ml alcool de 70 de grade. Se vor ţine timp de 15 zile, apoi se strecoară. Se va lua câte 20-30 picături de 3 ori pe zi. Se poate  însă lua şi o linguriţă de 3 ori pe zi bine înţeles dizolvată în 100 ml apă pentru că conţine alcool.
Morcov (Daucus carota), sunt utile doar inflorescenţele care se vor putea prepara şi administra în felul următor:
a) 3 linguriţe de inflorescenţe se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se va strecura. Se pot consuma 3 ceaiuri din acestea pe zi.
B) Se vor pune 50 g de inflorescenţe mărunţite la 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se ţin apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitând de mai multe ori pe zi. Se păstrează doar în recipiente închise ermetic. Se strecoară după 15 zile şi se vor pune în sticle da capacitate mai mică. Când se prepară se va putea pune şi sucul de la o lămâie în această tinctură. Se va putea lua câte 20-30 picături de 3 ori pe zi, diluate în 100 ml apă, deoarece conţin alcool.
Muşeţel (Matricaria chamomilla), 3 linguri de flori mărunţite se vor pune în 500 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 5 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
Nuc (Juglans regia): se pun 4 linguri de frunze uscate şi mărunţite la 1 litru de vin roşu sau alb de bună calitate. Se ţin timp de 10 zile, apoi se strecoară. Se poate lua câte 50 ml pe zi. Se agită înainte de administrare. Se începe acest tratament în timpul meselor în perioada care precede menstruaţia. Este util mai ales în cazul durerilor de abdomen sau ciclu neregulat.
Obligeană (Acorus calamus)- 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune în 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se iau câte 3-4 linguri pe zi. Se poate lua şi praf din rădăcină, câte un vârf de cuţit de 3 ori pe zi. Acesta se pune sub limbă pentru 10 minute, apoi se înghite.
Este indicată persoanelor cu dereglări glandulare şi cu constipaţie asociată.
Păstârnac (Pastinaca sativa): se pune 1 linguriţă de seminţe la 250 ml apă şi se fierbe 5 minute. Se strecoară. Se pot bea 3 căni pe zi. De asemenea se pot consuma şi rădăcinile în diferite preparate culinare şi sub formă de suc câte 20 ml la 200 ml suc de morcovi sau roşii.
Pelin (Artemisia absintum)-1 linguriţă de vârfuri înflorite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se va consuma doar o cană pe zi în timpul menstrelor. Consumul mai lung poate aduce intoxicaţii. Se indică persoanelor care au şi oligomenoree, pentru efectul emeagog.
Porumb (Zea majs) ulei din germeni 1 linguriţă în fiecare seară pentru hormonii care-i conţine. 1 linguriţă de mătase mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute apoi se strecoară. Se consumă pentru efectul diuretic 2-3 căni pe zi, după mese.
Roiniţa (Melissa officinalis)- 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este indicat şi tinctura câte 15-30 picături de 3 ori pe zi. Se indică pentru acţiunea antispastică şi sedativă. Intern se vor pune 3 linguri de plantă mărunţită la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături vaginale pe zi.
Salată (Lactuca sativa)- este bogată în fitohormoni (estrogeni vegetali) de aceia este bine să nu lipsească din alimentaţia femeilor, mai ales la cele care sufere de dismenoree. Se va consuma ca aliment preferabil crud şi în cantitate cât mai mare. Mai ales în zilele ce preced menstruaţia. Se reduce atunci carnea din alimentaţie, la fel laptele şi se reduce cafeaua şi dulciurile complet.
Salcia (Salix alba) (coajă) se va folosi pentru consum intern fiind utilă în cazul tuturor durerilor care apar în acest sindrom. Are efect analgezic puternic şi de asemenea sedativ. Este indicat şi în cazurile cu insomnie şi nervozitate în timpul menstruaţiei. Extern se va pune 3 linguri de coajă mărunţită la 500 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se fac 2 spălături vaginale pe zi.
Salvie (Salvia officinalis)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.
Tot intern se va putea face şi tinctură din plantele de mai sus care se va lua câte 10 picături până la o linguriţă o dată. Acestea se pot lua diluate cu puţină apă. Regularizează ciclul şi calmează durerile. Extern- 2  linguri de plantă mărunţită se va pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 băi pe zi. Se poate bea şi intern câte 2-3 ceaiuri concomitent cu spălăturile în cursul unei zile.
Seminţe de secară (Secale cereale) încolţite se vor lua câte 100 g pe zi o perioadă de 20-30 zile.
Soia (Soja hipoida). Se poate folosi la orice preparat alimentar indiferent de cantitate. Sau se poate prepara lapte de soia care se va lua zilnic.
 De asemenea vitaminele din grupa B-urilor, ne referim la B1, B6 sunt foarte utile. Tot dintre vitamine mai este şi vitamina E care este renumită pentru efectul deosebit pe care îl are la această afecţiune.
Sunătoare (Hypericum perforatum)-1 linguriţă de vârfuri înflorite mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită şi se acopere pentru 15 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică pentru acţiunea antispastică şi antiinflamatorie.
Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Este un bun calmant, putând fi folosit în toate cazurile.
Ţelina (Apium graveolens) este un excelent drenor hepatic, tonic al sistemului nervos şi hipotensor, acţionând şi asupra epitelului renal, determinând creşterea urinei eliminate. Stimulează activitatea de drenare a bilei, provoacă apariţia ciclului menstrual întârziat. Se fierb 3 linguri de rizomi mărunţiţi la 1 litru de apă timp de 20-30 minute. Strecuraţi şi apoi beţi 2 căni pe zi. Se pot folosi şi frunzele- 4 linguri de frunze mărunţite se pun la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.
Ţintaură (Centaurium umbellatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară.
Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris) 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Tinctură câte 30 picături de 3 ori pe zi, diluată la 100 ml apă. Este indicată pentru că conţine amine cu efect de calmarea durerii şi este şi antihemoragică. Extern de asemenea o plantă pe care o cunoaşte foarte multă lume şi se găseşte din belşug în primăvară când se poate recolta. Se vor pune 4 linguriţe la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se vor face 2 ceaiuri pe zi.
Trifoi roşu (Trifolium pratense)- 1 linguriţă de flori de trifoi roşu se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi atât în perioada de dinaintea menstruaţiei.
Urzică (Urtica dioica), se va folosi 4 linguri de plantă mărunţită la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
ei cât şi în această perioadă. Este un bun revitalizant, parcă special pentru femei.
Urzică moartă albă (Lamium album) 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături.
Valeriană (Valeriana officilanis)- indiferent că se consumă ca ceai sau tinctură, este cea mai puternică în acţiunea de calmare a durerii, dar induce şi o stare de somnolenţă. Are acţiune spasmolitică, sedativă şi este indicată în cazul prezenţei afecţiunilor neuro-vegetative asociate (nervozitate, palpitaţii, insomnie, senzaţie de nod în gât, accese de plâns). Se indică 5-30 picături 1-3 ori pe zi.
Viţa de vie (Vitis vinifera) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni sau se fac spălături pentru efectul astringent şi de diminuarea secreţiilor. Se va folosi frunza. Se ia 2 mâni de frunze care se vor pune în 500 ml apă. Se vor fierbe timp de 5 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
Muguri de zmeur (Rubus idaeus), are acţiune sedativă asupra musculaturii uterine, se vor culege primăvara devreme şi se pun la uscat. Se pot folosi în următoarele feluri :
a) se macină fin cu râşniţa de cafea, după care se cern cu o sită fină. Se pot ţine în acest fel în borcane care se închid ermetic. Se va lua din acest praf un vârf de cuţit până la o linguriţă de 3 ori pe zi. Se va pune sub limbă unde se va ţine pentru 10 minute, apoi se va înghiţi cu puţină apă.
b) se pun 2 linguriţe de muguri zdrobiţi la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi din acest ceai.
c) Se va face o tinctură din 50 g de muguri mărunţiţi care se vor pune în 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se vor ţine apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des pentru a se putea extrage principiile active din aceştia. Se strecoară apoi şi se pun în sticluţe mici. Ar fi bine ca să se lase totuşi să se decanteze la rece pentru 24 ore, deoarece oricât se va filtra tot vor mai fi depuneri. Se poate ca o dată cu alcoolul să se mai pună şi sucul de la o lămâie. Se vor lua 20 picături- o linguriţă de trei ori pe zi puse în 100 ml apă. Menţionez faptul că există la magazinele de profil gata preparat de către Plantextract Cluj acest preparat şi este de o foarte bună calitate.
           

Vin de scorţişoară: se pun 25 g de scorţişoară mărunţită la un litru de vin roşu. Se lasă apoi timp de 8 zile agitând des. Se strecoară. Se ia câte 2 linguri pe zi cu 15 minute înainte de mese.
Cataplasme cu căldură eventual cu mămăliguţă. Acestea se vor aplica pe zona abdomenului inferior. Se face pentru aceasta o mămăliguţă mai tare care se întinde pe o bucată de pânză în strat de 2-3 cm şi se aplică cât de caldă se suportă învelindu-se în ceva gros pentru a menţine mai mult timp căldura locală. Se poate face de câte ori simţiţi nevoia, pentru calmarea durerii.

Dureri reumatismale


            Se pot folosi următoarele plante medicinale: angelică, ardei iute, brad, brânca ursului, carpen, ceapă, cimbrişor, cimbru, coada şoricelului, creţuşcă, dediţei, fag, frasin, ghimber, hrean, măghiran, mentă, năprasnic, nuc, osul iepurelui, păpălău, rozmarin, salcie, schinel, slăbănog, şovârf, trifoi roşu, troscot, vâsc.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Angelică (Angelica archangelica) 10-15 g de plantă mărunţită se fierbe timp  de 10 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte în toate afecţiunile unde se cere un tratament extern. Comprese, cataplasme care se vor schimba în funcţie de toleranţă. În cazul durerilor sau pentru a acţiona mai rapid se vor aplica calde din plante fierte care se vor pune între 2 bucăţi de pânză. Oţet: la 50 g plantă măcinată se va pune 1 litru de oţet de mere cu miere de albine. Se ţine o perioadă de 8 zile agitând des. După 8 zile se strecoară. Se poate folosi după strecurare. Este util în special în cazul mâncărimilor de diferite etiologii şi la dureri.
Ardei iute (Capsicum annum) Se macină ardeiul, apoi se va pune peste pulbere de 5 ori mai mult alcool sanitar. Se ţine o perioadǎ de 15 zile agitând des şi se poate apoi folosi la frecţii care au rostul de a restabili circulaţia sângelui perturbatǎ. Aceastǎ tincturǎ se poate aplica pe o bucatǎ de vatǎ şi apoi cu aceastǎ vatǎ numitǎ termogenǎ, se fac aplicaţii locale, pentru a intensifica circulaţia sângelui, sau pentru calmarea durerilor. Se va pune doar atâta tincturǎ cât poate suporta fiecare în funcţie de sensibilitatea localǎ. Nu se aplicǎ pe tegumente lezate. Se mai poate dilua cu apǎ dacǎ nu se suportǎ concentraţia respectivă.
Brad (Abies alba) Băi cu ramuri sau muguri- se culeg o mână de muguri şi rămurele (vârfuri) care se vor pune în 3 litri de apă să fiarbă o perioadă de 3 ore, după care se strecoară direct în cadă. Aceste băi ajută foarte mult la refacerea circulaţiei deficitare sau contra diferitelor infecţii sau chiar în accidente cerebrale sau paralizii. Se poate adăuga în aceste cazuri şi cimbru.
Brânca ursului (Heracleum spondilyum) planta proaspătă bine pisată şi amestecată cu unt se poate aplica local pentru calmarea durerii. Se mai poate face tinctură cu care se vor unge locurile dureroase.
Carpen (Carpinus betulus) -Decoct din frunze proaspete sau uscate. 1 linguriţă de frunze mărunţite se va fierbe timp de 5 minute în 250 ml apă. Se strecoară apoi şi se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se poate folosi cantitate dublă de plantă.
-Unguent din praf de plantă: se fierbe pe baia de apă 50 g de praf de plantă cu 200 ml unt timp de 3 ore. Se strecoară. Se pune în cutiuţe mici la rece . Se poate folosi de 2 ori pe zi în strat subţire.
-Oţet  500 ml în care se va pune 50 g de praf de plantă. Se lasă apoi timp de 8 zile la temperatura camerei. Se strecoară. Se foloseşte la mâncărimi, în diferite diluţii în funcţie de toleranţă. Pentru a obţine un oţet aromat se poate pune şi levănţică de exemplu 10 g de praf o dată cu acest praf de frunze.
Ceapă (Allium cepa) decoct de 3 cepe tăiate, necurăţate de foiţele învelitoare într-un litru de apă; se fierbe 15 minute, se strecoară şi se ia câte un pahar dimineaţa şi la culcare.
-Sinapisme (cataplasme cu muştar) cu cepe crude în reumatism.
Cimbrişor (Tymus vulgaris) 100 g de plantă mărunţită se va pune în 5 litri de apă clocotită. Se va lăsa apoi să  stea acoperit timp de 15 minute după care se strecoară direct în cada de baie. Se va sta în cadă timp de minimum 20 minute. Calmant al sistemului nervos central (băi).
Cimbru (Saturneja hortensis) -Decoct din 2 linguri de plantă fiartă timp de 5 minute, apoi strecurat se va folosi extern la spălături pentru calmarea durerilor.
Coada şoricelului (Achillea millefolium) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită sau flori se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se consumă câte 2-3 căni de cei calde pe zi, sau chiar se pot face comprese cu ceai sau cataplasme calde pe locurile dureroase.
Creţuşca (Filipendula ulmaria): are foarte mult acid salicilic care are acţiune asupra reumatismului. Se indică folosirea ceaiului intern de mai multe ori pe zi. Se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se iau 3-4 căni pe zi.
Dediţei (Pulsatilla montana) 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se aplică comprese sau se fac spălături. Au şi rol în calmarea durerilor având acţiune anesteziantă.
Fag (Fagus sylvaticus) Decoct dintr-o linguriţă de scoarţă sau frunze la 250 ml apă se va fierbe timp de 10 minute după care se strecoară. Se pot folosi 2 căni din acest ceai. Extern se va folosi un cei dublu ca şi concentraţie.
Infuzie. Se va pune o linguriţă de frunze mărunţite le o cană de apă clocotită. Se va lăsa timp de 10 minute acoperit după care se va strecura. Se pot consuma 2-3 căni pe zi din acest ceai.
Frasin (Fraxinus excelsior) -Decoctul se obţine din 50 g de scoarţă la 1 litru de apă rece, fiert 5 minute şi apoi acoperit pentru 15 minute şi strecurat. Se beau 3 căni pe zi. Este foarte eficient în gută, reumatism, diaree. Principiile active din scoarţă şi frunze au proprietăţi cicatrizante, antiinflamatore
Ghimber (Zhinghiber officinalis) -Decoct dintr-o linguriţă sau 2 de plantă mărunţită care se va pune la 250 ml de apă care se va fierbe timp de 2-3 minute. Se va strecura după care s poate consuma 2-3 căni pe zi. Se foloseşte în artrită, crampe menstruale, dureri în special de cap şi reumatice.
Hrean (Armoracia rusticona) -Frunzele se pot folosi legându-le pe locurile dureroase aşa cum sunt sau după ce se strivesc  puţin.
-Frunzele se pot aplica unse cu puţin ulei după ce se strivesc în diferite aplicaţii externe pentru rolul de calmarea durerilor. -Făină în amestec cu hrean se face o pastă care se aplică pe locurile în care există durere şi se va ţine în funcţie de toleranţă sau până la trecerea durerilor. -Hrean ras (rădăcină) se va pune pe o bucată de pânză şi se aplică local în cazul durerilor sau cu scop revulsiv. Se va ţine în funcţie de toleranţa individuală.
-Pulpa de hrean (rădăcină) este superioară muştarului; se aplică cataplasme în afecţiuni pulmonare, gută, algii reumatismale.
Măghiran (Majorana hortensis) -Infuzie din o linguriţă de plantă mărunţită care se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere apoi timp de 10 minute după care se strecoară, se poate îndulci cu miere dacă nu aveţi diabet şi se pot consuma 2-3 căni din acestea pe zi. Este şi un calmant nervos.
Mentă (Mentha piperita) Frunze mărunţite 20 g se vor pune în 250 ml oţet de mere. Se vor lăsa timp de 8 zile timp în care se vor agita de mai multe ori pe zi. După această perioadă se strecoară.
Năprasnic (Geranium robertiarum) -Tinctură- se vor pune 50 g de plantă mărunţită sau chiar transformată în praf într-o sticlă. Peste acesta se va pune alcool alimentar de 70°. Se va ţine apoi timp de 15 zile, timp în care se va agita de mai multe ori pe zi, pentru a se extrage principiile active din plante. Se va strecura după această perioadă.
 Se va putea lua câte o linguriţă din tinctură de 3-4 ori pe zi diluată cu apă. Este bine ca aceasta să se ia înainte de mese. Este foarte eficientă şi extern la calmarea durerilor diverse.
Nuc (Juglans regia) -Infuzie dintr-o linguriţă de frunze mărunţite puse în 250 ml apă clocotită, după care se va acoperi pentru 10 minute. Se va strecura. Se pot consuma 2 căni pe zi. Extern cu acest cei se poate spăla pe cap sau leziunile diverse, sau chiar pentru calmarea durerilor, este astringentă.
Osul iepurelui (Onosis spinosa) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară şi se poate consuma intern 2-3 căni pe zi. Ajută la curăţirea organismului de toxine. Extern se pune compresă cu ceai cald sau cu plantele rămase după strecurare tot calde (cataplasme).
Păpălău (Physalis alkekengi) 3 linguri de fructe proaspete se pun la 1 litru de apă. Se fierbe timp de 5 minute. Se lasă vasul acoperit timp 20 minute, apoi se strecoară. Se bea întreaga cantitate în mai multe reprize pe parcursul unei zile. Favorizează eliminarea uraţilor se foloseşte în litiaza biliară şi renală, gută, reumatism. Este util în litiaze biliare, renale, reumatism, ascită.
-Din 2 linguriţe de fructe se va face un ceai. Se pun în 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se aplică extern sub formă de comprese sau cataplasme. Este diuretic. Util în reumatism, ascită.
-Must de fructe de păpălău şi must de struguri. Se iau în părţi egale şi se pun la fermentat, după care se trage în sticle de culoare închisă. Se astupă ermetic şi se păstrează la rece. Este util pentru combaterea colicilor, ca laxativ, şi mai ales diuretic. Se bea câte 1 păhărel dimineaţa.
-Se fierb 2 linguri de plantă timp de 10 minute în 500 ml lapte. Se lasă să se răcească, se strecoară şi se pun comprese călduţe sau se tamponează faţa cu vată înmuiată în această soluţie.
Rozmarin (Rozmarinus officinalis) -2 linguriţe puse în 250 ml apă clocotită, acoperit pentru 10 minute se poate folosi extern. De asemenea se poate face praf şi amesteca în părţi egale cu untură de porc nesărat în afecţiunile externe.
Salcie (Salix alba) se pune 2 linguriţe de coajă de salcie la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe zi. Este indicată datorită faptului că are foarte mult acid salicilic.
Schinel (Cnicus benedictus) -Din 50 g de plantă mărunţită care se va pune la 250 ml alcool alimentar de 70° se face o tinctură. Se ţine pentru aceasta timp de 15 zile agitând zilnic de 2-3 ori recipientul. După 15 zile se strecoară. Se poate lua câte o linguriţă de 3 ori pe zi diluată cu puţină apă.
Extern: se vor pune 3 linguriţe de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acopere 10 minute după care se strecoară. Se vor face cataplasme externe, sau comprese.
Băi: 100 g de plantă mărunţită se va pune la 3 litri de apă clocotită. Se acopere apoi 10 minute. Se strecoară şi se toarnă în apa din cadă, care este preferabil să aibă temperatura corpului. În cadă este bine să se stea 20-30 minute. dar să se menţină temperatura constantă.
Slăbănog (Impatiens noli-tangere) -2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune în 250 ml apă. Se vor fierbe timp de 10 minute după care se strecoară. Se pot folosi pentru dureri diverse inclusiv pentru cele de stomac sau cataplasme şi comprese externe la reumatism. Se poate consuma la nevoie 2 căni în cursul unei zile.
-Tinctură din 50 g de plantă mărunţite se pun în 250 ml de alcool sanitar. Se ţine timp de 15 zile apoi se va strecura. Se poate consuma câte 5-10 picături la nevoie.
Şovârf (Origanum vulgare) -Alifie din frunze uscate mărunţite şi unt proaspăt în părţi egale. Se va transforma planta în praf cu ajutorul râşniţei de cafea apoi se va amesteca cu untul S
Trifoi roşu (Trifolium pratens) -100-200 g de plantă mărunţită se va pune la 5 litri de apă. Se va fierbe timp de 5 minute apoi se va strecura în cadă. Se fac frecţii uşoare în cadă la spondiloze, chiar anchilozante, obţinându-se ameliorări evidente. Se vor face zilnic. În cadă se va sta minimum 30 minute. Este bine să se facă consecutiv 20-30 de zile în fiecare seară. Pentru că după baie este foarte bine să se aşeze bolnavul în pat.
Troscot (Polygonum aviculare) are foarte mult acid salicilic care are acţiune asupra reumatismului. Se indică folosirea ceaiului intern de mai multe ori pe zi. Se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se iau 3-4 căni pe zi.
Vâsc (Vascum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă la temperatura camerei. Se va lăsa pentru 8 ore(de seara până dimineaţa). Se strecoară. Se va consuma în 2 reprize, din care una seara la culcare. Se poate face în cazuri mai grave din 2 linguriţe de plantă.
Reţetă 1: se unge o foaie de hrean cu puţin ulei. Se presară apoi cu sare mare şi se leagă de sera până dimineaţa cu ajutorul unui pansament pe locurile dureroase.
Reţetă 2. Se rade hrean (50 g) şi se pune la 250 ml alcool sanitar. Se ţine timp de 15 zile, apoi se strecoară. Se foloseşte la ungeri locale în cazul durerilor.
Reţetă 3. Se ia ardei iute şi se pune 50 g de ardei măcinat cu maşina de carne, într-o sticlă, iar peste acesta se va pune alcool sanitar. Se lasă timp de 15 zile, apoi se strecoară. Se pun câteva picături pe o bucată de vată şi se aplică pe locul dureros. Atenţie să nu puneţi cumva mâna la ochi după ce aţi pus mâna pe această tinctură (sau la mucoase).
Reţeta 4. Se iau următoarele plante medicinale: coajă de salcie 2 linguriţe, frunze de mesteacăn 1 linguriţă, 1 linguriţă bace de ienupăr. Se pun toate acestea la 500 ml apă şi se fierb timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă acest ceai intern câte 2 căni pe zi.
Mesteacăn (Betula verrucosa) are saponozide, rezine, mucilagii, etc. Poate combate cu mare succes bolile renale şi de asemenea o serie întreagă de infecţii ale aparatului uro-genital. Se va pune 2 linguriţe de frunze bine mărunţite de mesteacăn la 250 ml de apă în clocot. Se va lăsa apoi acoperit 20 de minute şi se va strecura. Se adaugă la acesta obligatoriu un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar.  Se lasă apoi 6 ore şi se poate abia atunci consuma.  Cu 4 linguriţe de plantă preparate identic, se obţine un ceai concentrat care se poate consuma în cursul zilei. La acest ceai este obligatoriu să se pună un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar înainte de a se consuma. Se indică ca diuretic fiind cel mai util ceai, în plus are capacitatea de a elimina acidul uric, colesterolul în exces şi multe alte toxine. Pentru aceste efecte deosebite se indică a fi folosit în: afecţiuni renale, vezicale chiar calculoză renală ,(fiind foarte utilă combinaţia cu coada racului în acest caz), scleroză, afecţiuni cardiace, diabet. În plus este un antiinflamator cutanat şi articular putând fi folosit cu succes la artroze, reumatism, hipertensiune, edemele cardiace, boli de ficat, dereglări uremice. Foarte important este faptul că distruge stafilococul auriu fiind deci şi un excelent antibiotic.
Se mai poate folosi seva, mugurii, coaja, ameţii. Seva este extraordinară la afecţiuni renale sau oculare. Intern seva se ia te 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Se pot face cure de lungă durată.
Mac- 10 linguri de flori de mac se lasă într-un litru de vin alb timp de 8-10 zile, agitând des sticla apoi se strecoară. Se bea 50 ml din acest vin pentru calmarea durerilor.
Miere- în cazul durerilor acute se unge zona dureroasă cu miere caldă, apoi se acopere cu un prosop gros. Se ţine la căldură, până trece durerea.

Carti de colorat pentru copii

Carti de colorat pentru copii
planse colorat, foi colorat, desene educative copii, invatare alfabet, litere, cifre, matematica