marți, 5 octombrie 2010

Vitamina B5-Pantotenat de calciu, acid pantotenic, pantenol

Este solubil în apă. Este distrusă de căldură, conservare, dar şi o serie de medicamente o distrug (somnifere, cofeină, cafea, sulfamide, estrogeni, etc). Are rol în buna funcţionare a glandelor suprarenale, ajută în procesul de formare a celulelor şi este recomandată în tratamentul problemelor osoase şi articulare. Contribuie la vindecarea infecţiilor şi a rănilor. Poate reduce stresul şi ajută la tratamente contra căderii părului este cea mai des utilizată vitamină pentru creşterea şi întreţinerea lui. Normalizează secreţia de sebum în cazul unui ten gras. Cantitatea necesară 7-10 mg. În doze mici poate fi produsă de flora intestinală, favorizează creşterea şi rezistenţa pielii. Carenţa poate provoca hipoglicemie, tulburări sangvine şi dermatologice (probleme de cicatrizare şi senzaţii de arsură), eczeme seboreice datorate excesului de sebum.
    Surse de B5drojdia de bere, ouăle, smântâna, cartofii dulci, conopida, roşiile, cerealele integrale, nuci, germeni de grâu, legumele de culoare verde.

Vitamina B3-PP-Nicotinamidă (acid nicotinic, niacină)

Este solubilă în apă. Are acelaşi rol ca şi vitamina B2. Este esenţială pentru organism ca să poată produce hormoni sexuali şi pentru buna funcţionare a creierului şi sistemului nervos. Contribuie la scăderea colesterolului din sânge, intensifică circulaţia sângelui, reduce tensiunea arterială. Ajută la prevenirea şi uşurarea migrenelor, atenuează respiraţia urât mirositoare. În caz de deficit apar semne precum oboseala, digestia proastă, precum şi uscarea pielii. Carenţele grave pot determina modificări negative ale personalităţii şi boli de piele, cum ar fi pelagra. Nu se alterează termic în preparate. Precursorul acesteia este triptofanul din care se sintetizează în organism,  această vitamină şi ambii sunt uşor absorbiţi de tractul intestinal. In general în organism se găseşte sub formă de coenzime. Protejează pielea de lumină şi participă la metabolizarea lipidelor, glucidelor şi proteinelor. Carenţa ei duce la boli severe de piele.  Împiedecă declinul mintal. Toate vitaminele din complexul B sunt foarte importante şi au un rol deosebit în menţinerea funcţiilor creierului.
Cantitatea de vitamină necesar zilnic- 15 mg şi femeile însărcinate 20 mg.
    Surse de B3drojdia de bere, lapte, grâu integral, alune, arahide, ouă, alune, cătină, curmale, prune,  smochine, cereale ne decorticate, ciuperci.

Vitamina B2-Riboflavina

Cunoscută şi ca vitamina G, este solubilă în apă. Este şi ea termostabilă( nu se distruge sub acţiunea căldurii), dar este sensibilă la baze şi la lumină. Este solubilă în apă, deci este stocată în organism. In formă liberă este rapid absorbită de intestinul subţire.
Are rol însemnat în transformarea proteinelor, grăsimilor şi zaharurilor în energie. Este antioxidantă, protejează pielea, părul, unghiile şi sporeşte acuitatea vizuală a ochilor şi înlătură oboseala ochilor. Stimulează creşterea şi funcţia de reproducere. Ajută la eliminarea senzaţiei de uscăciune a gurii, limbii şi buzelor. Contribuie la metabolizarea carbohidraţilor, a grăsimilor şi proteinelor. Combate greaţa, reduce spasmele musculare nocturne, cârceii, amorţeala mâinilor şi anumite forme de nevrite ale extremităţilor. Acţionează ca un bun diuretic natural.
Carenţa produce leziuni ale pielii şi mucoaselor genitale, uscarea buzelor, gurii şi conjunctivită. Necesar zilnic 1,5 mg, femei însărcinate 2 mg.
 Surse de vitamina B2 (riboflavina): ameliorează calitatea ţesuturilor cutanate, acţiune în care este sprijinită de vitamina A. Teoretic este dificil să suferi de lipsa acestei vitamine. Această carenţă poate produce leziunea buzelor, gurii, pielii şi mucoaselor genitale.
Se găseşte în: lapte, drojdie de bere, gălbenuşul de ou şi vegetalele verzi frunzoase, brânză, caise, cartofi, ouă, ciuperci, asparagus, mazăre, spanac, banane, pâine integrală, roşii, vinete. Cerealele sunt mai sărace dar conţin totuşi suficientă vitamină B2 în special grâul încolţit. De asemenea  se remarcă şi la această vitamină drojdia de bere care conţine de asemenea foarte multă vitamină. Notăm totuşi că lumina o distruge.

Vitamina B1-Tiamina

Este solubilă în apă. Se mai cunoaşte şi sub numele de „vitamina stării morale” deoarece are efecte asupra sistemului nervos şi stării psihice. Este stabilă la căldură şi oxidare. De asemenea în soluţii neutre şi alcaline se descompune. Necesară asimilării zaharurilor, ea acţionează de asemenea asupra funcţionării muşchilor şi sistemului nervos, îmbunătăţind memoria, puterea de concentrare şi echilibrul psihic. Stimulează procesul de creştere. Ajută digestia în special a carbohidraţilor. Asigură funcţionarea muşchiului inimii. Ajută la prevenirea răului de mare sau de avion, diminuează durerile de dinţi şi ajută la tratarea Zonei- zoster. Carenţa antrenează după sine anemia pernicioasă şi tulburări neurologice grave. Cantităţi necesare 1,3-1,8mg, femeile însărcinate 1,8 mg.
 Este prezentă în foarte multe alimente: drojdia de bere, fulgi de ovăz, fasolea, alunele, majoritatea legumelor, lapte, nucile şi boabele întregi ale unor cereale. Pe al doilea plan se află, ouăle. Tiamina se găseşte în straturile exterioare ale boabelor de cereale, astfel încât mare parte din vitamine se pierde în procesul de măcinare. Sunt indicate de asemenea tărâţele care sunt foarte bogate în această vitamină şi drojdia de bere.
      Si la această vitamină probabil că acele carenţe care mai sunt la unii bolnavi se datoreşte în mare parte lipsei de enzime care să ajute la asimilarea acestei vitamine. Mai există şi în lapte şi de fapt în toate legumele această vitamină.

Carti de colorat pentru copii

Carti de colorat pentru copii
planse colorat, foi colorat, desene educative copii, invatare alfabet, litere, cifre, matematica