miercuri, 13 octombrie 2010

Astm bronsic


Boală inflamatorie cronică cu dificultăţi mari la respiraţie, tuse persistentă sau respiraţie şuierătoare.         
Tratamentul urmăreşte de fapt două lucruri distincte:
  1. Ajutorul şi tratamentul în cazul crizei.
  2. Tratamentul afecţiunii de bază.
La această afecţiune se pot folosi următoarele plante medicinale: aglică, aloe, alun, amăreală, angelică, arnică, bănuţi, busuioc, cârcel, ceapă, cimbrişor, cimbru, ciumăfaie, coacăz negru, coada şoricelului, fenicul, ghimber, ipeca, isop, lămâi, lăsnicior, levănţică, limba mielului, lumânărică, măselariţă, morcov, muşeţel, nalba de grădină, narcisă albă, negrilică, nemţişori de câmp, orz, ovăz, pătlagină, pin, plop negru, pochivnic, podbal, ridiche neagră, rodul pământului, rostopască, rotunjoară, rozmarin, salată, salvie, scânteiuţă, şovârf, stânjenei, sulfină, sunătoare, talpa gâştei, tătăneasă, trandafir, 3 fraţi pătaţi, trifoi roşu, trifoişte de baltă, turiţă mare, unguraş, urzică mică, usturoiţă, valeriană, vâsc, ventrilică, vindecea, vineriţă.  
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Aglică (Filipendula hexapetala) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Aloe (Aloe vera) se foloseşte în amestec cu miere suc de plantă obţinut proaspăt. Se pune în părţi egale şi se ia câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Se mai pot folosi şi produsele care se găsesc în comerţ din această plantă, caz în care se va respecta indicaţia producătorului.
Alun (Corylus avelana) 1-2 linguriţe de muguri se pun zdrobiţi la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi.
Amăreală (Polygala vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Angelică (Angelica archangelica)- se pot folosi rădăcinile sau seminţele. Se ia 1 linguriţă care se va pune la 250 ml apă rece, se fierbe apoi 5 minute. Se acopere apoi pentru 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, preferabil să fie îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii. Indicată ca sedativ.
Arnică (Arnica montana) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 1 cană pe zi. Este foarte indicat însă să se folosească extracte sau tincturi care sunt la toate magazinele naturiste şi care se vor folosi conform indicaţiilor producătorului.
Bănuţi (Bellis perenis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Busuioc (Ocinum basilicum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Are un efect antibiotic.
Cârcel (Ephedra distachia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.  Se pot lua şi în funcţie de severitatea afecţiunii. În farmacii există foarte multe produse care folosesc această plantă pentru efectul care-l are în privinţa respiraţiei ajutând să se respire mai uşor.
Ceapă (Allium cepa)- se consumă 100-200 ml suc de ceapă proaspătă pe zi sau se prepară un decoct fierbând 2 linguriţe de ceapă mărunţită în 200 ml apă timp de 10 minute. Se poate consuma zilnic fiind un bun antibiotic care se poate folosi în astmă alergic sau faringite.
Cimbrişor ( Tymus vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Este indicat şi contra tusei.
Cimbru (Satureja hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Are şi efect antibiotic.
Ciumăfaie (Datura stramonium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă doar o cană pe zi.
Coacăz negru (Ribes nigrum)- mugurii de coacăz negru au o acţiune clar antialergică putând fi administraţi sub diverse forme în tratarea rinosinuzitelor alergice, astmului alergic, edemului Quicke şi urticariilor. 1 linguriţă de muguri mărunţiţi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară, apoi se pot consuma 2 căni pe zi.
Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.

Fenicul (Foeniculum vulgare) 1 linguriţă de plantă mărunţită (seminţe măcinate) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Ghimber (Zinghiber officinalis)- 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este una dintre cele mai eficiente plante. Se poate folosi şi tinctura cu efecte deosebite câte 20 picături de 3 ori pe zi.
Ipeca (Uragoga ipecacuana) se indică folosirea produselor farmaceutice din această plantă, pentru că are şi efecte toxice puternice. Se respectă indicaţiile producătorului.
Isop (Hissopus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Este foarte indicată deoarece conţine diosmină şi hiosopină care au acţiune expectorantă şi totodată antiseptică. Se indică în toate formele de astmă în care se elimină cu greutate sputa şi există fenomene de sufocare. Nu se va da bolnavilor cu epilepsie şi la copiii cu convulsii
Lămâi (Citrus lemon) se consumă cât mai mult suc care poate ajuta foarte mult.
Lăsnicior (Solanum dulcamara) se poate folosi pentru efectul diaforetic, şi depurativ. Se ia intern câte 2 căni pe zi. Se pun 2 linguriţe de vârfuri de ramuri la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară şi se beau călduţe. O cantitate mai mare poate produce ameţeli, greţuri, vărsături.
Levănţică (Lavandula angustifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.Se foloseşte pentru efectul calmant.
Limba mielului (Borago officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Lumânărică (Verbascum phlomoides) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se filtrează bine deoarece planta are perişori care pot irita esofagul. Se pot consuma 3-4 căni pe zi.
Măselariţă (Hiosciamus niger)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Este foarte eficientă la calmarea durerilor. Există şi ţigări antiasmatice la farmacii.
Morcov (Daucus carota) se indică mai ales folosirea sucului de morcovi. Se începe prin a consuma câte 100 ml de 3 ori pe zi, diluat cu apă şi apoi după ce organismul s-a obişnuit cu acesta se va trece să se consume câte 200 m,l de suc de 3 ori pe zi, în cure de lungă durată.
Muşeţel (Matricaria chamomilla) 1 linguriţă de flori mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Este indicat mai ales atunci când există şi o afecţiune bacteriană. Muşeţelul fiind un bun antibiotic.
Nalba de grădină (Althea rosea) 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate îndulci cu miere polifloră dacă nu există contra indicaţii. Se pot consuma 2 căni pe zi, fiind utilă pentru vindecarea afecţiunii şi calmarea senzaţiei de sufocare care este prezentă de multe ori în această afecţiune sau pentru calmarea tusei. Este emolientă şi calmantă, putând fi folosită în foarte multe afecţiuni respiratorii. Se pot folosi şi frunzele emoliente rebutabile.
Narcisă albă (Narcissus poeticus) se indică folosirea plantei sau a rădăcinii. linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Se indică în cazurile în care este şi o afecţiune nervoasă.
Negrilică (Nigela sativa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Nemţişori de câmp (Consolida regalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Orz (Hordeum vulgare) cereale sub orice formă: germinate apoi măcinate şi amestecate cu miere (se iau câte 50 g pe zi), suc din mlădiţe tinere (20 ml de 3 ori pe zi) sau sub diferite forme care există în comerţ în special la magazinele naturiste şi atunci se va respecta indicaţia producătorului. Pe lângă multele vitamine, minerale, etc acestea ajută la regenerarea întregului organism. Se pot folosi şi în cure de lungă durată. Este bine să fie luate înainte de mesele principale cu cel puţin 15 minute înainte.
Ovăz (Avena sativa) cereale sub orice formă: germinate apoi măcinate şi amestecate cu miere (se iau câte 50 g pe zi), suc din mlădiţe tinere (20 ml de 3 ori pe zi) sau sub diferite forme care există în comerţ în special la magazinele naturiste şi atunci se va respecta indicaţia producătorului. Pe lângă multele vitamine, minerale, etc acestea ajută la regenerarea întregului organism. Se pot folosi şi în cure de lungă durată.
Pătlagină (Plantago lanceolata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Are o puternică acţiune de regenerare şi cicatrizare şi este indicată mai ales atunci când sunt leziuni interne.
Pin (Pinus montana) 1 linguriţă de ace de pin mărunţite sau muguri la 250 ml apă se fierbe 5 minute, apoi se acopere pentru 10 minute şi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este indicat în toate formele de astmă în care există frecvente acutizări bronhice. Acţiunea acestei plante este datorat uleiului volatil care-l conţine.
Se poate folosi şi la băi folosindu-se preparate care există sub formă de ulei esenţial. Se foloseşte în acest caz conform indicaţiilor producătorului.
Plop negru (Populus nigra) 1 linguriţă de muguri mărunţiţi se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi, fiind un foarte bun antibiotic pentru foarte mulţi germeni patogeni.
Pochivnic (Asarum europaeum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Podbal (Tusilago farfara) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Se indică mai ales pentru efectul expectorant şi pentru diferitele afecţiuni care există în sfera aparatului respirator.
Ridichi negre (Raphanus sativus niger)- se rade ridichea şi se pune pe o bucată de pânză. Se aplică pe piept o dată pe zi. Ajută la o mai uşoară respiraţie şi calmează durerile.
Se poate rade ridiche şi apoi se amestecă cu miere în proporţie de 1/1. se ia câte 1 lingură de 3 ori pe zi, cu scopul diminuării sufocărilor ajutând la o respiraţie mai uşoară.
Rodul pământului (Arum maculatum)- trebuie folosit cu mare atenţie pentru că poate provoca purgaţie violentă, salivaţie sau vomă. Consumată în cantităţi mari poate provoca paralizie sau moartea. Sucul plantei de asemenea irită mucoasele gastro-intestinale. Se va face o infuzie din 1 linguriţă de frunze uscate sau tuberculi zdrobiţi peste care se toarnă 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi acoperit timp de 15 minute. Se bea doar câte 1 linguriţă de ceai amestecat cu lapte dulce sau cu miere de albine. Este utilă în acest caz şi la hemoroizi.
Rostopască (Chelidonia majs) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 1 cană pe zi.
Rotunjoară (Glechoma hederaceum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Rozmarin (Rozmarinus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Salată verde (Lactuca sativa)- 60-80 g frunze se opăresc cu un litru de apă şi se consumă întreaga cantitate în cursul zilei. Mai este utilă la: afecţiuni gastro-intestinale, litiază urică, artrită, gută, menstruaţii dureroase şi neregulate, diabet şi chiar hepatită.
Salvie (Salvia officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Ajută la diminuarea secreţiilor şi la reglarea glandelor din organism.
Scânteiuţă (Anagallis arvensis)-1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea întreaga cantitate pe parcursul unei zile.
Şovârf (Origanum vulgare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Stânjenei (Iris germanica) 1 linguriţă de plantă mărunţită (Se poate folosi şi rădăcina fiind mult mai eficientă) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Se pune 1 linguriţă de rădăcină mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi.
Sulfină (Mellilotus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Ajută la curăţirea arterelor şi vaselor de sânge din organism.
Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Este şi o plantă cu acţiune antimicrobiană şi ajută şi la refacerea celulei hepatice.
Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Tătăneasă (Sympytum officinalis) se pune 1 linguriţă de rădăcină mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi.
Trandafir (Rosa canina) 1 linguriţă de plantă mărunţită (petale) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este foarte indicat celor cu fenomene alergice sau urticarii. Efectul favorabil este dat de saponozidele conţinute de această plantă. Ajută şi la mărirea transpiraţiei corporale.
Trifoi roşu (Trifolium pratense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Trifoişte de baltă (Mwenyanthes trifoliata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Turiţă mare- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Ajută la rărirea crizelor de astmă. Este interzisă când este constipaţie. Se poate consuma câte 1 cană la nevoie.
Unguraş (Marrubium vulgare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Este o plantă ajută la restabilirea ritmului cardiac şi care se poate folosi chiar şi la tahicardii.
Urzică (Urtica dioica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Este utilă pentru că este o plantă cu acţiuni multiple. Ajută la dezintoxicarea organismului, are multe minerale şi principii active care o fac utilă la tratarea acestei afecţiuni. Se poate folosi şi tinctura.
Usturoi (Allium sativum)- se taie după curăţire o căpăţână de usturoi şi se pune într-un litru de ţuică de prune pentru 15 zile. Se strecoară apoi. În caz de criză de astmă se moaie o bucată de zahăr în alcool şi se suge.
Usturoiţă (Alliaria officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Ajută la curăţirea arterelor şi venelor de depuneri şi se poate folosi perioade lungi de timp.
Valeriană (Valeriana officinalis) întrucât este o plantă cu un miros foarte neplăcut este mai indicată să se folosească sub formă de tinctură care există la toate magazinele naturiste. Se pot lua între 5 picături- 1 linguriţă diluată în 100 ml apă. Se iau seara fiind un foarte puternic sedativ.
Vâsc (Vascum album)  se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă la temperatura camerei. Se ţin timp de 8 ore la macerat. Se iau şi se încălzesc la temperatura corpului, apoi se strecoară. Se poate pune acest lichid în termos şi să se consuma în cursul zilei. Este foarte indicat pentru acţiunea de refacere al inimii şi chiar de curăţire de depuneri. Acţionează şi ca antitumoral.
Ventrilică (Veronica officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Vindecea (Betonica officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Vineriţă (Galium odorata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Amestecuri. Este foarte bine însă să se folosească amestecuri din diferite plante care sunt mai eficiente decât o plantă singură, pentru că se cumulează efectele şi în plus se poate asigura o varietate mai mare de combinaţii în fiecare caz în parte.
-Se face un amestec din 10 g şovârf, 20 g frunze de podbal, şi 20 g flori de nalbă. Din acest amestec se pun 2 linguriţe la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.

Anemia


            Anemia este un sindrom care apare ca urmare a reducerii nivelului de hemoglobină din sânge. Cea mai frecvent întâlnită cauză a anemiei este deficitul de fier din organism (anemie feriprivă). Această lipsă apare adesea în urma hemoragiilor. Femeile sunt supuse unui risc mai mare decât bărbaţii de a face anemie, datorită pierderilor mari de fier din timpul ciclului lunar, a sarcinii şi alăptării.
Principalele manifestări ale anemiei sunt: oboseală, stări de leşin, paloarea pielii şi a mucoaselor (conjunctivală, bucală, etc), ţiuitul în urechi, friabilitatea unghiilor, stomatita.
Amploarea acestor simptome depinde de rapiditatea cu care s-a instalat anemia: cu cât deficitul de fier s-a produs mai lent, cu atât organismul reuşeşte să compenseze mai bine scăderea concentraţiei de hemoglobină din sânge, iar manifestările bolii să fie estompate, uneori fiind chiar trecute cu vederea. Diagnosticul anemiilor se pune cu ajutorul unor analize simple, pentru care este suficientă recoltarea unei picături de sânge din buricul degetului.
Cauzele anemiei pot fi diverse: hemoragii cronice, diferite maladii care se soldează cu deficitul de fier din organism, creşterea foarte rapidă (în perioada pubertăţii), depăşirea mecanismelor de reglare la vârstnici.
Pentru prevenirea anemiei feriprive, se impune ca în primul an de viaţă, alimentaţia să se bazeze mai mult pe laptele matern, iar apoi hrana să includă alimente bogate în fier: carne, peşte, alune, ouă, ficat, legume, fructe.
            Toate formele de anemie se tratează identic. În primul rând se va depista care este cauza care a produs anemia şi se va îndepărta cauza după care se va administra un tratament naturist care poate rezolva această afecţiune.
            Se vor da sucuri de legume şi fructe cât mai multe obţinute atunci şi consumate foarte proaspete, înainte de a se oxida. Se va lua de asemenea polen de albine câte 20 g pe zi în 3 reprize. Se va avea grijă ca acesta să fie foarte bine mestecat în gură pentru că în caz că nu s-a mestecat se va elimina din organism prin fecale aşa cum s-a luat, pentru că organismul nu are cum să-l digere.
            Pâinea albă va fi înlocuită cu pâine integrală, margarina se va înlocui cu unt, sucurile din comerţ se înlocuiesc cu sucuri naturale din legume şi fructe preparate doar atunci pe loc. Zahărul se va înlocui cu miere. Se consumă lactate, ouă, alune, nuci, seminţe oleaginoase de floarea soarelui, dovleac, spanac.
 Se vor putea folosi următoarele plante medicinale: angelică, Banane, cais, cartof, cătină, cicoare, cimbrişor, cimbru, coacăz negru, coada calului, coada racului, creţişoară, fumăriţa, genţiana, grâu, hrean, iarbă mare, iarba şarpelui, lămâi, lemnul Domnului, lemn dulce, mazăre, măceş, măslin, mur, nuc, obligeană, orz, ovăz, paltin, păpădie, pătrunjel, pătlăgeaua vânătă, pelin, portocala, prun, revent, roiniţă, rozmarin, schinduf, secară, sfeclă roşie, sorbestrea, spanac, ştevie, troscot, turtă, unguraş, urzică, urzică mică, varză, viţa de vie, zmeur.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Angelică (Angelica arhangelkica) –1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi îndulcite cu miere. Se poate folosi şi tinctura câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, diluată în 100 ml apă. Este indicată mai ales în anemiile cauzate de hemoragii boli infecţioase, convalescenţe prelungite, etc. Conţine fier.
Se poate lua praf de plantă câte un vârf de cuţit-1 linguriţă care se va pune după cernere în gură sub limbă pentru 15 minute apoi se înghite cu puţină apă. Este cea mai eficientă formă de administrare.
Banane- se consumă aceste fructe crude fiind singurele fructe neutre în privinţa acidităţii şi care au o mare cantitate de vitamine.
Cais (Armeniaca vulgaris) se consumă fructele fiind foarte bogate în vitamine.
Cartof (Solanum tuberosum) se indică consumul sucului de cartofi câte 100 ml de 3 ori pe zi. Acesta ajută la formarea unei pelicule în stomac care-l apără de prea marea aciditate care există de multe ori.
Cătina(Hippophe rhamnoides)- se consumă fructe ca atare sau în diferite ceaiuri sub formă de decoct din fructe uscate. 2 linguriţe puse la 250 ml apă şi fiert timp de 10 minute. Strecurat apoi consumat. Este unul dintre cele mai indicate remedii fiind considerată o polivitamină naturală. Se poate folosi perioade mai lungi de timp.
Cicoare (Cichorium intybus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 2-3 căni pe zi, ajutând şi la refacerea poftei de mâncare.
Cimbrişor (Tymus vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 2-3 căni pe zi
Cimbru (Satureja hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 2-3 căni pe zi
Coacăze negre (Ribes nigrum) -vin câte 100 ml pe zi luat în 2-3 prize, înainte de mesele principale. Fructele se pot consuma crude, sirop, compot, dulceaţă, etc.
Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 2-3 căni pe zi. Conţine foarte multe minerale printre care siliciu.
Coada racului (Potentila anserina) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 2-3 căni pe zi. Se indică în cazurile asociate şi cu diaree.
Creţişoară (Alchemilla vulgaris). 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 1 cană fiind indicat mai ales în cazul anemiilor feriprive, posthemoragice, etc.
Fumăriţa (Fumario officinalis) este foarte indicată la bolnavii cu afecţiuni hepatice. Se utilizează planta înflorită. 2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Genţiana (Genţiana lutea)- rădăcină şi rizomi 1 linguriţă mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară apoi se poate consuma îndulcită eventual cu miere dacă nu aveţi contra indicaţii. Este foarte utilă mai ales la cei cu afecţiuni digestive, inclusiv parazitoze.
Hrean (Armoracia rusticona)-10-15 g de rădăcină mărunţită se pun la 500 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară. Se beau zilnic 2-3 căni. Este foarte indicat pentru copii în special care sufere de rahitism şi sunt anemici. Se mai poate tăia rădăcină de hrean sau chiar se rade şi se pune un strat de hrean şi unul de zahăr. Se lasă 2-3 zile apoi se scurge lichidul şi se dă copilului câte 1 lingură pe zi.
Iarbă mare (Inula helenium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 2-3 căni pe zi.
Iarba şarpelui (Echium vulgare)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este indicată la cei cu afecţiuni digestive cronice. Tinctură 10 picături de 3 ori pe zi, diluate în 100 ml apă.
Lămâi (Citrus lemon) se indică consumul sucului de lămâio cu apă şi miere polifloră după gust. Conţin foarte multă vitamina C.
Lemnul Domnului (Artemisia abrotanum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 2-3 căni pe zi
Lemn dulce (Glycyrrhiza echinata) se indică să se consume câte o jumătate de linguriţă de praf care se va pune sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă.
Mazăre (Pisum sativum) se indică folosirea acesteia în diferite preparate culinare, pentru mineralele care le are în compoziţia ei.
Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 2-3 căni pe zi. Conţine multă vitamina C. Se poate consuma şi sirop, dulceaţă, etc.
Măslin (Olea europeae) se indică folosirea a câte unei linguri de ulei presat la rece care se va lua în fiecare seară, datorită faptului că uşurează defecaţia şi conţine multă vitamina E.
Mur (Rubus fruticosum) 1 linguriţă de plantă mărunţită (Frunze şi rămurele tinere) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 2-3 căni pe zi. De asemenea se pot consuma fructele crude, suc, sirop, dulceaţă, etc.
Nuc (Juglans regia) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 2-3 căni pe zi. Este un ceai astringent. Se pot de asemenea consuma seminţele care sunt foarte bogate în minerale, ulei şi vitamine. Conţin de asemenea lecitină şi sunt indicate în special la tineri mai ales în combinaţie cu miere.
Obligeană (Acorus calamus) 1 linguriţă de rădăcină se macină cu râşniţa de cafea şi se împarte în 3 porţii. Se ia câte una înainte de fiecare masă din cele principale ale zilei. Se pune sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Este foarte utilă pentru reglarea digestiei.
Orz (Hordeum vulgare) verde- se spală planta tânără în mai multe ape, apoi se toacă mărunt şi se pune în centrifugă. Se consumă câte 50 ml dimineaţa amestecat cu suc de mere înainte cu 30 minute de a mânca şi seara cu 30 minute înainte de cină. Se mai poate folosi şi cu suc de morcov sau de fructe de pădure. În cazul unei afecţiuni mai grave se va folosi de 3 ori pe zi. Se pot face cure oricât de lungi pentru că cu cât se continuă cura mai multe zile cu atât va fi mai bine pentru organism.
Ovăz (Avena sativa) se indică consumul sucului din mlădiţe tinere din care se va lua o linguriţă de 3 ori pe zi, diluat în 100 ml apă sau alte sucuri.
Paltin (Acer platanoides) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 2-3 căni pe zi. Este un ceai astringent.
Păpădie (Taraxacum officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi rădăcina, fiartă 5 minute, sau frunzele tinere în salată sau ceai.
Pătrunjel (Petroselinum crispus) se indică folosirea sucului de pătrunjel câte 20 ml la 150 ml suc de morcovi care se va consuma de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de fiecare din cele 3 mese principale.
Pătlăgeaua vânătă (Solanum melongena) se indică să se consume în diferite preparate culinare în special în amestec cu ulei de măsline presat la rece.
Pelin (Artemisia absinthum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 2-3 căni pe zi. Ajută şi la refacerea poftei de mâncare datorită substanţelor amare pe care le conţine care stimulează secreţia.
Portocala (Citrum auratium dulcis) se indică consumul acestui fruct pentru că acesta conţine multe vitamine şi este un fruct mult apreciat şi de copii.
Prun (Prunus domestica) se indică folosirea fructelor crude sau dulceaţă, majun sau alte forme.
Revent (Rheum palmatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 2-3 căni pe zi. Este un ceai care ajută la curăţirea organismului de toxine şi în plus este un stimulator al secreţiilor.
Roiniţă (Melisa officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 2-3 căni pe zi. Se indică şi pentru faptul că asigură buna dispoziţie.
Rozmarin (Rozmarinum officinalis)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se indică să se ia câte 3 căni până la rezolvarea problemei.
Schinduf (Trigonela foenum graecum) este indicat să se folosească seminţele care au o vastă arie de activitate în foarte multe afecţiuni, astenii nervoase, afrodiziac, etc. Se pune 1 linguriţă de pulbere de seminţe la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea călduţ în cursul zilei. Se poate prepara un vin din 20 g de seminţe măcinate, puse într-un litru de vin roşu. Se lasă timp de 10 zile agitând des, apoi se strecoară şi se îndulceşte cu miere după gust. Se poate folosi şi acesta ca afrodiziac sau antiinflamator, la tulburări digestive sau anemie
Secară (Secale cereale) se pun 2-3 linguri de seminţe la fiert în 500 ml apă şi se lasă să fiarbă până se moaie boabele. Se strecoară şi se consumă acest lichid în cursul zilei. Se poate de asemenea consuma seminţe încolţite câte 100 g pe zi.
Sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra) Sucul de sfeclă roşie este foarte bogat în săruri minerale, fosfor, fier şi vitaminele B1,B2 şi C. Se bea zilnic 100 ml de suc proaspăt după micul dejun şi cină. Ajută la formarea sângelui.
Sorbestrea (Sanguisorba officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 2-3 căni pe zi
Spanac (Spinaceae oleraceae) se poate consuma sucul câte 100 ml de 3 ori pe zi, sau gătit în diferite preparate culinare.
Ştevie (Rumex alpinus)- rădăcină este foarte bună pentru că aduce fier organismului. O rădăcină se fierbe în 250 ml apă timp de 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Una dimineaţa şi una înainte de culcare.
Troscot (Polygonum Aviculare) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Turtă (Carlina acaulis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 2-3 căni pe zi
Unguraş (Marrubium vulgare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 2-3 căni pe zi
Urzică (Urtica dioica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 2-3 căni pe zi. Conţine foarte multe minerale ajutând la refacerea sângelui.
Urzică mică (Urtica urens) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 2-3 căni pe zi. Are acţiune mai puternică ca urzica, fiind indicată datorită mineralelor care le conţine.
Varză (Brasica oleracea) se indică folosirea sucului de varză obţinut din varză proaspătă din care se va consuma cel puţin 100 ml de 3 ori pe zi. Se poate consuma şi în amestec cu alte sucuri (în special de morcovi şi de cartofi).
Viţa de vie (Vitis vinifera) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 2-3 căni pe zi. Se pot de asemenea consuma struguri, în special cei roşii însă cu sâmburi cu tot care este foarte bine să se mărunţească bine în gură înainte de a se înghiţi. De asemenea se poate consuma must înainte de fermentare.
Zmeur (Rubus idaeae) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea zilnic câte 2-3 căni pe zi. De asemenea se pot consuma fructele în orice cantitate conţinând multe vitamine şi minerale.
-O cură cu ouă de prepeliţă poate să ajute la redresarea organismului.
-Ouă cu miere şi lapte zilnic.
-Mierea de mană. Este de culoare mai închisă, conţine de 4 ori mai mult fier, de 2 ori mai mult cupru şi de 14 ori mai mult mangan decât cea deschisă la culoare. Se pot consuma zilnic 100-150 g în cure de 20-30 zile.
-Lapte nefiert ci proaspăt muls în special de capră. Se poate consuma în orice cantitate.
-Ficat de diferite animale prăjit sau la cuptor. Se va consuma minimum 100 g pe zi, mai multe zile la rând. Se mai poate de asemenea folosi fiert.
Alimentaţia va fi pe lângă multe sucuri care dau suficiente vitamine şi oligoelemente şi suficientă cantitativ şi cu proteine suficiente. Se poate adăuga chiar grâu încolţit zilnic câte 100 g.
-Tărâţe de grâu: se pune la fiecare cană de apă câte 2 linguri de tărâţe (ar fi bine să se pună în 2 litri de apă. Se pune seara şi dimineaţa se poate consuma această apă de pe tărâţe. Se poate consuma în cursul zilei până la 2 litri de asemenea apă. Se poate face cură timp de luni de zile cu beneficii foarte multe pentru organism, pentru că această apă conţine foarte multe vitamine şi o serie întreagă de minerale foarte utile organismului. Cine doreşte şi nu are contra indicaţii poate să adauge miere după gust.
Sunt doar câteva cele care le poate oferi pentru redresarea anemiei. Se mai notează şi mişcarea în aer curat, sport, linişte interioară şi dacă se poate mulţumire sufletească.
Reţeta 1: linguriţe de troscot, 3 linguriţe de coada calului, 3 linguriţe de rizomi de pir, 2 linguriţe de cimbrişor şi 2 linguriţe de rizomi de obligeană. Se mărunţesc toate acestea şi se ia apoi 2 linguriţe din amestec şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară şi se bea fracţionat în 3 reprize înaintea meselor principale. Ceaiul exercită o puternică acţiune remineralizantă, creşte secreţiile gastro-intestinale, mărind apetitul şi secreţia biliară, ameliorând digestia. Este foarte util mai ales pentru refacerea după o boală infecţioasă.
Reţeta 2. Se va consuma mult ficat de vită sau pui făcut la grătar. Se consumă cu multă salată verde pentru că este foarte eficientă în acest caz. O dată la 2 zile luaţi spanac sub diferite forme şi zilnic praf de urzici. Acestea se macină şi se iau câte 1 linguriţă de praf. Se ţine în gură şi apoi se înghite după câteva minute cu apă. Se face zilnic acest lucru până la redresare. Se mai poate consuma suc de sfeclă roşie cu morcov în diferite cantităţi ca să vă placă la gust mai puneţi şi puţin suc de lămâie sau miere. Înlocuiţi zahărul din alimentaţie cu miere.
Reţeta 3. se pune 500 g de nucă măcinată (miez) într-un litru de alcool de 40 grade. Se lasă la temperatura camerei şi se agită des. După cele 15 zile strecuraţi şi ceea ce obţineţi se pune cu 3 litri de vin de bună calitate. Se adaugă 500 g de miere. Se agită bine şi se mai lasă timp de 5 zile. Se toarnă apoi în sticle de capacitate mai mică. Se păstrează sticlele bine închise. Se ia câte 50 ml dimineaţa la trezire, până la terminarea preparatului.
Plante bogate în fier: angelică, cătină, creţişoară, iarba şarpelui pelin. Se pot face ceaiuri.
Legume: pătrunjel, salata verde, spanac, sparanghel, ştevia, urzici.
Dintre fructe: caise, căpşuni, coacăze negre,  piersici, prune, smochine.
Dintre produsele stupului: Apilarnilul, lăptişorul de matcă (o fiolă ţinută sub limbă apoi înghiţită în fiecare dimineaţă timp de 10 zile), mierea de albine, păstura, Propolis.
Polen 1 linguriţă, 1 gălbenuş de ou, 1 lingură miere, 150 ml vin roşu. Se amestecă toate acestea zilnic şi se consumă în fiecare zi un astfel de preparat, indicat în toate formele de anemie care sunt însoţite de o greutate corporală mai mică sau chiar în regimurile de îngrăşare. Se bea în fiecare dimineaţă la trezire pe stomacul gol. Se poate ţine timp de 30 zile, dar la nevoie se poate prelungi.
Preparat pentru astenie, anemie, surmenaj. Se pune 500 g stafide cu 100 g coji verzi de nucă şi 100g de zahăr. Se acopere apoi cu alcool alimentar de 40 grade. Se ţine timp de 30 zile fără să se umble la el. Se strecoară. Se poate lua zilnic câte 25 ml.
Vin de ceapă- se macerează timp de 48 ore 100g ceapă tăiată fin şi 50 g miere într-un litru de vin alb dulce: Se agită frecvent. Se strecoară.
Se bea câte un pahar de vin dimineaţa, pe stomacul gol, zece zile pe lună.
Vin de măcriş- se macerează timp de 10 zile, doi pumni de frunze proaspete de măcriş, tăiate fin, într-un litru de vin alb dulce. Se agită frecvent. La expirarea celor 10 zile se strecoară storcând frunzele. Se bea câte un păhărel (50 ml) de vin înainte de mese.
Untură de peşte- se găseşte la toate farmaciile şi magazinele naturiste. Se va lua conform indicaţiilor producătorului.
Vitamax- se găseşte la toate farmaciile şi magazinele naturiste. Se administrează conform prospectului producătorului.
Apilarnil prop (drajeuri) de la Apicola- se iau conform indicaţiilor producătorului.
Lăptişor de matcă- conform indicaţiilor producătorului.

Afecţiuni stomatologice


            Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, angelică, brustur, cerenţel, ciumăfaie, coacăz negru, coada şoricelului, creţişoară, cuişoare, hrean, mentă, muşeţel, muştar alb, obligeană, pătrunjelul câmpului, salvie.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Afin (Vaccinum myrtylis) 1linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate face gargară de mai multe ori pe zi, pentru efectul antibiotic fiind indicat în afecţiunile microbiene. Are şi un efect astringent.
Angelică (Angelica arhangelica) 1linguriţă de plantă mărunţită (se poate folosi planta sau rădăcina) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi.
Brustur (Arctium lapa) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se face gargară de mai multe ori pe zi. Este o plantă cu efect antibiotic şi cicatrizant.
Cerenţel (Geum urbanum)1linguriţă de plantă mărunţită (rizomi) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se indică în afecţiunile hemoragice sau pentru efectul astringent. Se face gargară de mai multe ori pe zi,
Ciumăfaie (Datura stramonium)1linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se indică pentru calmarea durerilor.
Coacăz negru (Ribes nigrum) se folosesc fructele în consum pentru efectul astringent local şi pentru mineralele şi vitaminele conţinute. Frunzele-1linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate face gargară de mai multe ori pe zi, având un afect astringent.
Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi, având efecte antibiotice.
Creţişoară (Alchemilla vulgaris) 1linguriţă de plantă mărunţită (rizomi) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se indică în afecţiunile hemoragice sau pentru efectul astringent, foarte puternic.
Cuişoare (Syzygium aromaticum) se mărunţesc câteva cuişoare în gură, pentru efectul de calmarea durerii. Se poate face acest lucru de câte ori este nevoie ajutând şi datorită faptului că pot distruge mulţi germeni patogeni.
Hrean (Armoracia rusticona) rădăcina rasă se mestecă în gură, apoi se înghite pentru efectul antibiotic sau de stimularea secreţiilor.
Mentă (Mentha piperita) 1linguriţă de plantă mărunţită (rizomi) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate folosi la gargară de mai multe ori pe zi, fiind utilă şi pentru faptul că are un ulei volatil care ajută la o respiraţie mai proaspătă.
Muşeţel (Matricaria chamomilla) 1linguriţă de plantă mărunţită  (flori)  se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi, având efecte antibiotice. Se indică în toate afecţiunile microbiene.
Muştar alb (Sinapis alba) se mestecă boabe de muştar în gură pentru efectul de stimulare al secreţiilor. Este indicat mai ales atunci când se diminuează foarte mult secreţiile glandelor bucale.
Obligeană (Acorus calamus) 1linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate şi mesteca în gură rădăcină pentru efectul de stimulare al creşterii dinţilor la copiii mici.
Pătrunjelul câmpului (Pimpinella saxifraga) 1linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi, pentru efectul antibiotic şi de diminuare al mirosurilor neplăcute din gură.
Salvie (Salvia officinalis) 1linguriţă de plantă mărunţită (rizomi) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se indică în afecţiunile hemoragice sau pentru efectul astringent. De asemenea are o puternică acţiune antimicrobiană.
Remediu contra tartrului. Dinţii acoperiţi de tartru sunt mult mai expuşi la carii ca cei sănătoşi. Se poate folosi drojdia de bere. Se pune o bobiţă de drojdie pe periuţa de dinţi, se freacă bine dinţii, evitând gingiile, căci se pot irita.
Pentru albirea dinţilor. Mai ales dacă sunteţi fumător şi doriţi să aveţi din nou dinţi impecabili, frecaţi suprafaţa dinţilor cu suc de lămâie pus pe periuţă sau cu feliuţe de lămâie. În acest fel se vor albii, iar gingia se întăreşte şi vă veţi împrospăta respiraţia.

Carti de colorat pentru copii

Carti de colorat pentru copii
planse colorat, foi colorat, desene educative copii, invatare alfabet, litere, cifre, matematica