Este ruperea arterelor provocând hemoragia cerebrală; se instalează paralizia unei jumătăţi a corpului existând totodată pericolul iminent al morţii.
Accidentul vascular coronarian este infarctul miocardic- adică un accident vascular la inimă. Este vorba despre arterele care irigă inima.
Tratament :
Preventiv: dacă sunteţi printre persoanele care aţi avut un accident vascular sau aveţi obezitate, hipertensiune sau chiar o afecţiune cardiacă trebuie să cunoaşteţi faptul că este necesar să vă feriţi de temperaturile ridicate care vă pot produce un accident vascular, deci atenţie vara. Se va putea face însă şi un tratament preventiv consumând zilnic un simplu ceai din: rozmarin, mătăciune, sunătoare, rădăcină de valeriană. Se vor amesteca toate aceste plante şi se va pune 1 lingură la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 5 minute, după care se strecoară. Acest ceai se va consuma pe parcursul întregii zile cu înghiţituri mici. Este bine să se consume acest ceai perioade mai lungi de timp.
Tratamentul afecţiunii:
Întrucât bolile acestea presupun o afecţiune acută înainte, care se poate trata doar la spital şi unde este transportat de urgenţă de obicei bolnavul, vom discuta numai despre cazul în care această afecţiune este o afecţiune cronică. Sau a doua variantă, după accidentul cerebral bolnavul este trimis acasă pentru continuarea tratamentului.
Se discută deci despre un bolnav care mai face anumite tratamente medicamentoase care ar putea să fie perturbate de către tratamentele naturiste. În acest caz trebuie neapărat să discutaţi cu medicul curant despre dorinţa dv de a-l ajuta în tratamente cu tratamente naturiste şi din cele care le cunoaşteţi trebuie să-i spuneţi ce anume aţi ales să faceţi.
Aici de asemenea există două variante şi anume :
1) Cazul în care medicul curant nici nu vrea să audă despre asemenea tratamente (lucru foarte frecvent din păcate) sau,
2) Când medicul este de acord cu anumite tratamente. În acest caz când există o conlucrare între medic şi pacient este perfect.
Nu vom discuta prima variantă pentru că în cazul în care medicul nu este de acord trebuie neapărat să renunţaţi la ideea de a face şi tratamente naturiste. Este un caz trist, dar din păcate este foarte frecvent la noi.
În cazul al doilea cu acordul medicului curant se poate face concomitent cu tratamentul care-l dă medicul şi următoarele :
-Se va institui un regim alimentar în care se vor include multe sucuri de legume şi fructe din : căpşuni, ceapă, cireşe, coacăz negru, dovleac, grep, lămâi, mere, morcov, orz verde, pătlăgele vinete, pătrunjel, păstârnac, pere, portocale, praz, roşii, urzică, usturoi, varză, vişin, zmeur.
Având în vedere faptul că organismul omului probabil că nu a fost învăţat cu aceste sucuri la început se va da câte puţin din aceste sucuri. Adică se va da 20-30 ml de suc diluat cu 100-200 ml de apă. Acesta se va da de 3 ori pe zi. După 3-4 zile se va începe să se mărească treptat doza administrată în aşa fel ca să se poată da în loc de apă sau alte lichide doar sucuri de legume şi fructe. Între sucuri am inclus o serie de sucuri foarte tari : ceapă, pătrunjel, praz, usturoi, etc. Acestea se vor pune în cantitate de o linguriţă la un pahar de suc, după care se va putea să se mărească în funcţie de toleranţa fiecăruia.
Fructele care conţin beta-caroten, în plus drojdie de bere zilnic pentru complectare cu vitamina B, uleiuri vegetale presate la rece pentru vitamina E, extracte de Ginko-Biloba, vitamina C naturală pot foarte bine după un tratament susţinut să refacă organismul.
-Se vor face clisme pentru a putea să se cureţe colonul de impurităţi câteva zile la rând. Acestea se vor putea face în funcţie de ce plante aveţi la îndemână.
Sunt indicate : nalbă (rădăcină 2 linguriţe decoct la 250 ml timp de 10 minute), muşeţel (flori- decoct 5 minute din 1 linguriţă), sunătoare (flori sau plantă 2 linguriţe la 250 ml apă infuzie), tătăneasă ( rădăcină- decoct 5 minute din 2 linguriţe la 250 ml apă) cu care se va face ceai şi clismă.
-Tot pentru curăţirea organismului şi în special al aparatului digestiv este indicat să se consume cărbune de pomi fructiferi măcinat fin. Acesta se va lua câte o linguriţă după fiecare din cele 3 mese principale (este indicat ca să se ia 6 mese sau chiar mai multe dar mai reduse cantitativ). Se face acest lucru minimum 7 zile.
-Se mai poate lua argilă care şi ea este foarte indicată. Pentru aceasta se va pune o linguriţă de argilă la 250 ml apă seara şi dimineaţa se va consuma apa de la suprafaţă fără să se consume depunerile. După 3-5 zile se poate agita şi să se consume şi argila, fără pietricele (dacă sunt în ea). Bine înţeles că în fiecare zi se va pune o altă linguriţă de argilă.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, alun, ardei iute, arnică, brusture, castan sălbatec, călin, cătină, cimbru, coacăz roşu, ghiocel, lăcrămioare, luminiţa nopţii, măceş, nuc, păducel, păpădie, scorţişoară, troscot, ţelină, usturoi, vâsc, viţa- de-vie.
Modul de folosire al plantelor medicinale:
Afin (Vaccinum myrtylis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Se pot de asemenea consuma fructe, pentru efectul antibiotic. În afecţiunile cardiace are efect datorită mirtilinei.
Alun (Corylus avelana) se foloseşte coaja de pe ramuri. 2 linguriţe mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, pentru efectul deosebit care-l are în curăţirea arterelor de depuneri.
Ardei iute (Capsium annum) se foloseşte mărunţit şi pus pentru 8 zile în spirt. La o parte de ardei mărunţit se va pune 5 părţi alcool sanitar. Se lasă apoi 8 zile agitând des, după care se strecoară. Se umezeşte o vată cu acesta şi se aplică local pentru refacerea circulaţiei sângelui.
Arnică (Arnica montana) se foloseşte tinctura care se găseşte de vânzare la magazinele naturiste. Se va respecta doza indicată de producător fiind toxică în cantitate mai mare. Asigură curăţirea arterelor de depuneri. Extern este şi un calmant.
Brusture (Arctium lappa) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Se indică deoarece ajută organismul să elimine toxinele.
Castan sălbatec ((Aesculus hippocastanum) 1 linguriţă de frunze sau coajă de pe ramuri tinere se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se consumă cu linguriţa pe parcursul întregii zile, pentru efectul puternic pe care-l are de curăţire al venelor de sânge. Există în comerţ şi foarte multe preparate cu castan care se folosesc conform indicaţiilor date de producător.
Călin (Viburnus opulus) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi.
Cătină ((Hippophae rhamnoides) se folosesc fructele câte 1 linguriţă de fructe mărunţite puse la 250 ml apă şi fierte timp de 5 minute, apoi strecurate. Se pot consuma 2-3 căni. Se mai poate folosi şi uleiul de cătină care există la magazinele naturiste şi care se foloseşte conform indicaţiilor producătorului. Este socotit ca o polivitamină naturală fiind indicată pentru acest lucru.
Cimbrişor (Tymus vulgaris) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Coacăz roşu (Ribes rubrum) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. De asemenea se indică şi folosirea fructelor.
Ghiocel (Galantus nivalis) 1 linguriţă de bulb se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi în cursul zilei, fără să se depăşească doza.
Lăcrămioare 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi în cursul zilei, fără să se depăşească doza.
Luminiţa nopţii se indică folosirea extractului care există la magazinele naturiste respectându-se prescripţiile producătorului.
Măceş (Rosa canina) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (seminţe) se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Ajută la curăţirea arterelor.
Nuc (Juglans regia) infuzie din frunze uscate- infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale, herpes, stomatite. Este indicat datorită acţiunii antibiotice şi astringente.
Păducel (Crataegus monogyna) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze şi flori- în cazurile în care se folosesc fructele se pune cantitate dublă) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate folosi şi tinctura 15 picături puse la 100 ml apă de 3 ori pe zi. Există la toate magazinele naturiste.
Păpădia (Taraxacum officinalis)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se mai poate folosi de la această plantă şi florile cu care se poate face un sirop foarte bun şi util. Tijele florale se pot consuma câte 10 tije pe zi, înainte de apariţia florii timp de 15 zile, pentru curăţirea organismului de toxine. Rădăcina 1 linguriţă se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Această plantă are op acţiune de curăţire a arterelor şi este totodată un tonic circulator fiind foarte indicată în ateroscleroză şi alte afecţiuni.
Scorţişoară (Cinammomum ceylonicum) 1 linguriţă de praf de coajă obţinut cu râşniţa de cafea se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma câte 1 cană după fiecare masă, pentru efectul de alcalinizare al conţinutului stomacal.
Troscot (Poligonum aviculare) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Conţine acid acetilosalicilic şi este un bun antiinflamator mai eficient ca aspirina, pentru că nu produce efecte ne dorite. Se poate lua perioade lungi de timp.
Ţelină (Apium graveolens) se indică folosirea ei în orice mâncare, atât frunzele cât şi rădăcina ajutând întregului organism. De asemenea se poate folosi ca suc câte 50 ml la 150 ml de suc de morcovi zilnic de 3 ori, cu efecte deosebite pentru întregul organism.
Usturoi (Allium sativum) -Macerat de usturoi cu lămâie. Se pune într-un vas o căpăţână de usturoi curăţat de coajă şi pisat în prealabil, coajă rasă şi zeama stoarsă de la o lămâie şi 1 litru de apă clocotită. Acoperiţi vasul şi lăsaţi-l două zile. Luaţi câte 1 lingură de 3 ori pe zi în tratarea arteriosclerozei
Vâscul (Vascum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se lasă pentru 8-12 ore la temperatura camerei, după care se strecoară. Niciodată nu se va fierbe. Se pot consuma 3 căni pe zi, având o remarcabilă acţiune în reglarea tensiunii în special pentru scăderea ei. De asemenea se poate folosi în arterioscleroză deoarece curăţă arterele de depuneri. Se poate pentru acest efect folosi în toate tulburările circulatorii din întreg organismul.
Viţa- de-vie (Vitis vinifera) se indică o cură de must de struguri cu câte 500 ml de suc pe zi, perioade cât mai lungi de timp. De asemenea 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se folosesc pentru curăţirea arterelor de depuneri.
-De asemenea se vor da tincturi din :
a) păducel + vâsc-câte 20 picături de 3 ori pe zi diluate,
b) ghiocel bulbi -10 picături împărţite în trei porţii pe zi, se diluează şi aceste. Nu se supra-dozează.
c) Arnică -15 picături de 3 ori pe zi diluate
d) Castan 10 picături de 3 ori pe zi diluate.
Bine înţeles că acestea se vor da în funcţie de ce anume găsiţi dv. La magazinele de plante medicinale, pentru că nu aveţi timp să aşteptaţi până le veţi putea prepara acasă.
Se va putea lua în toate cazurile câte 1 lingură de ulei de măsline presat la rece în fiecare seară şi de asemenea se va consuma multă vitamina C naturală.
Se poate lua un ceai făcut din lămâie zilnic. Se taie pentru aceasta lămâia, se stoarce sucul separat iar lămâia se mărunţeşte şi se pune la 250 ml apă. Se va fierbe până ce se moaie pulpa şi coaja şi apoi se acopere. Se lasă să se răcească acoperit. Se strecoară apoi se va strecura peste sucul obţinut anterior. Se poate îndulci cu miere polifloră dacă nu aveţi contra indicaţii. Se poate face acest lucru perioade lungi de timp.
Se va face de asemenea totul pentru ca circulaţia periferică să se refacă aducând prin aceasta un ajutor foarte important. Se vor face :
A) Băi de picioare calde, chiar cu seminţe de muştar. Pentru aceasta se va pune o linguriţă de seminţe de muştar la 1 litru de apă. Se stă cu picioarele timp de 30 minute, după care se clăteşte. Se va putea face de mai multe ori pe zi.
B) Se face o tinctură din hrean în amestec cu oţet sau spirt. Se va rade o rădăcină de hrean şi se va pune la 250 ml alcool sanitar sau oţet. Cu acestea se va tampona tălpile picioarelor şi pulpele de 2 ori pe zi.
C) Băi fierbinţi la picioare de mai multe ori pe zi.
Dacă la picioare vom face totul pentru a le ţine calde nu acelaşi lucru vom face cu partea superioară a corpului şi cu capul, la care vom aplica comprese reci, chiar cu gheaţă de mai multe ori pe zi. Bine înţeles că acestea nu se vor face în aşa fel ca să creeze un disconfort bolnavului ci se vor face în funcţie de suportabilitatea bolnavului.
Se vor putea face de asemenea duşuri reci, de 2-3 ori pe zi, care vor ajuta la refacerea circulaţiei.
Extern se pot face diferite creme cu castan de exemplu cu care se va unge pe picioare de 2 ori pe zi.
În cazurile în care este vorba despre un bolnav care nu se mai mişcă din pat, atunci se vor evita escarele prin ungerea spatelui în zona şezutului cu diferite creme şi se va face masaj al zonei respective şi al picioarelor de mai multe ori pe zi. Se face în aceste cazuri o supraveghere permanentă a bolnavului şi se indică mişcări pasive ale membrelor.
-Intern se mai poate lua argilă. Aceasta se va lua câte o linguriţă de argilă, pusă la 250 ml de apă, seara. Dimineaţa se va consuma apa de la suprafaţă. Se face acest lucru timp de 3-4 zile, după care se va căuta să se amestece apa şi se consumă şi argila prin amestecarea cu linguriţa. Se va consuma în acest fel câte o linguriţă de argilă pe zi (fără pietricelele care se depun la fundul paharului.
Se va face apoi totul pentru a aduce bolnavul la cât mai multă mişcare chiar pasivă, dacă nu poate fi antrenat la mişcare activă.
Gimnastica medicală de recuperare este obligatorie.
În fazele de la începutul bolii se va respecta cu stricteţe dieta alimentară impusă de către medicul curant fiind foarte important.