sâmbătă, 2 octombrie 2010

Achalazia esofagului. (Cardiospasm)

           Este o boală caracterizată prin tulburarea motilităţii esofagiene şi neputinţa sfincterului esofagian inferior de a se relaxa în momentul deglutiţiei. Bolnavul prezintă disfagie cu stagnarea alimentelor şi regurgitare, iar pe plan morfologic esofagul se dilată, devine sinuos (megadolicoesofag) şi porţiunea sa terminală, cardia, rămâne strâmtată spastic şi fibros.
Tratamentul este de două feluri:
  1. Dilataţia bruscă a cardiei cu dilatator mecanic. Metoda este nesângerândă, se pot obţine vindecări definitive; fiind o metodă oarbă s-au semnalat rupturi de esofag. Este indicată în formele mai puţin avansate şi este contraindicată la copii şi în cazurile evoluate cu esofag foarte dilatat, sinuos şi cu o cardie în contracţie puternică.
  2. Intervenţie chirurgicală.
La bolnavii la care cele de mai sus nu se pot face sau sunt refuzate putem obţine o existenţă tolerabilă prin măsuri medicale generale. Astfel în cazurile incipiente se recomandă bolnavilor un regim alimentar mixt, din care să lipsească prăjeala, condimentele, hidrocarbonatele concentrate (gem, dulceaţă, etc) sau alimentele cu resturi celulozice grosolane. Se vor evita medicamentele iritante (salicilaţi, butazolidină, etc). Bolnavii vor fi instruiţi să mănânce fără să se grăbească, să mestece bine, să nu vorbească în timpul mâncării, să se alimenteze seara devreme, să uzeze de anumite manevre ce favorizează trecerea prin esofag a alimentelor (hiperextenia capului şi toracelui, etc). În caz de presiune prea mare în esofag este bine ca bolnavul să execute înghiţituri succesive şi rapide de lichid. Contra fermentaţiei şi esofagitei se va aplica tratamentul indicat la aceste afecţiuni.  Se poate lua însă coada calului care este un neutralizant foarte eficient.

Achalazie ano-rectală. (Megacolon funcţional)

           Este o afecţiune caracterizată prin disfuncţia segmentului anal al rectului, ducând la constipaţie secundară. Faţă de megacolonul congenital şi cel secundar, în cazul achalaziei anorectale nu se constată leziuni organice aparente. Există doar un megarect (fără să existe un segment îngustat) care conţine fecaloame. Examenele histopatologice bioptice au putut surprinde, totuşi absenţa inervaţiei autonome la nivelul sfincterului intern. Aceasta a dus la ideea efectuării tratamentului chirurgical care poate rezolva afecţiunea.

Accident - Tauma - Leziune - Lovitura

Loviturile: sunt provocate de izbirea bruscă şi puternică a unei părţi a corpului de un obiect dur. Foarte periculoase sunt cele produse de dopurile sticlelor de şampanie, proiectate spre faţă şi mai ales spre ochi, care pot duce la pierderea vederii.  Astfel de lovituri- ca de altfel toate loviturile la ochi se tratează numai la spital. Pentru a le preveni nu agitaţi sticla înainte de a o deschide şi este foarte bine să se înţepe dopul cu un ac gros sau cu un cui ca să se elimine surplusul de dioxid de carbon.
În cazul loviturilor urmate de durere, umflătură şi învineţirea pielii (echimoză) calmează durerea aplicând comprese cu apă rece, soluţie de apă şi spirt medicinal, o pungă de gheaţă sau comprese cu Burovin. La nevoie se pot lua şi comprimate de antinevralgic, algocalmin sau paracetamol.
În cazul loviturilor la nas, urmate de hemoragie, veţi proceda astfel: victima sau un membru al familiei va apăsa cu degetul pe nara care sângerează (sau pe ambele nări) timp de 5 minute. După aceia, se slăbeşte presiunea puţin câte puţin. În acelaşi timp victimei i se va pune o compresă cu apă rece pe frunte.
Dacă sângele nu se opreşte se va introduce în rana sângerândă un tampon de vată sau tifon sau o pânză curată. Acestea vor fi umezite înainte cu apă sărată, cu apă oxigenată ori cu soluţie de oţet cu apă. Tamponul va fi introdus cât mai adânc în nară şi va fi bine îndesat, pentru a presa pereţii nării şi a astupa vasele de sânge rupte. După 6-8 ore tamponul se va scoate încet după ce mai înainte a fost umezit cu unul din lichidele arătate mai sus, pentru ca să se poată dezlipi mai uşor. Dacă nici aşa sângele nu se opreşte victima va fi transportată de urgenţă la o unitate medicală.
Comprese cu infuzii concentrate(2 linguriţe de plantă la o cană de apă) din : arnică, isop, sunătoare, conuri de hamei, saschiu, salvie sau sclipeţi.
Tratamentul contuziilor (lovituri care produc strivirea ţesuturilor de sub piele) este identic cu al loviturilor.
Entorse, luxaţii.
Se folosesc comprese sau băi calde (locale) cu infuzie de: arnică, turiţă mare, nalbă de pădure, nalbă mare, calomfir, salvie.
Rănile prin tăiere. Când rana este superficială, hemoragia se opreşte dacă se exercită o presiune cu un tampon de vată sau cu o batistă curată umezită cu tinctură de iod sau spirt medicinal.
În cazul unei răni adânci, primul ajutor se acordă în funcţie de natura hemoragiei: arterială sau venoasă. Dacă sângele este închis la culoare şi se prelinge din rană fără presiune, atunci el provine dintr-o venă. În acest caz, când rana se află la mâini, ori la picioare, se poate aplica pe membrul respectiv un garou improvizat dintr-o faşă tifon sau chiar o curea. Garoul se fixează sub plagă şi se strânge până se opreşte sângele. Apoi se face dezinfectarea şi pansarea rănii.
Dacă sângele este de culoare roşu deschis şi se scurge cu presiune provine dintr-o arteră. În acest caz se va aplica un garou deasupra plăgii. Până la găsirea garoului altcineva va exercita o presiune puternică asupra rănii, pentru a împiedica pierderea unei cantităţi mari de sânge. Victima va trebui trimisă la spital fără a desface garoul. La aplicarea garoului se va nota ora exactă şi dacă nu se poate ajunge în timp de 2 ore la spital se va lăsa să curgă puţin sânge la 2 ore pentru a nu se obtura ireversibil artera sau vena. După care se pune din nou garoul.
Dacă nu există pansamente sterile în casă se vor fierbe bucăţi de pânză în apă pentru 10 minute apoi cu acestea se pansează. Rănile se vor spăla cu ceaiuri medicinale sau apă fiartă şi răcită şi săpun. Cel care pansează se va spăla obligatoriu cu apă cu mult săpun pe mâini.
Curăţirea rănii: rana va fi spălată cu apă fiartă şi răcită sau ceaiuri din plante medicinale sau cu apă oxigenată sau alt dezinfectant. De asemenea se poate folosi săpun la spălarea rănii. Din cauza iritaţiei şi usturimii pe care o produce în cazul rănilor mari pentru dezinfectarea marginilor rănii nu se va folosi benzina, tinctura de iod alcoolul, etc decât pentru dezinfecţia marginilor plăgii. Dacă nu există în casă praf de antibiotic care se presară pe rană se va pune praf din plante medicinale sau propolis. Cel mai bun însă este praful de antibiotic care se va presăra pe rană.
Se pot trata cu infuzie de sunătoare şi muguri de plop câte 1 linguriţă din fiecare la o cană cu apă clocotită.
Arsurile.
Arsurile se clasifică în 4 categorii:
-Gradul 1 (cele mai uşoare) care se caracterizează prin roşeaţă şi  umflătură.
-Gradul 2 când apar băşici cu lichid clar.
-Gradul 3- când apar băşici de culoarea sângelui.
-Gradul 4 caracterizate prin apariţia escarei care poate fi albă, brună, roşie sau neagră.
În cazul arsurii produsă de flacără, după stingerea acesteia cu apă sau cu pături umede, victima va fi dezbrăcată. Dacă nu e posibil, îmbrăcămintea se va tăia. În lipsa altei persoane, acest lucru trebuie făcut chiar de victimă. La fel se procedează şi în cazul arsurilor cu lichide fierbinţi.
În arsurile de gradul 1 şi 2 regiunea cu arsură va fi răcită cu apă rece timp de 10-15 minute. Apoi se usucă cu o compresă sau o pânză curată şi se unge pielea cu antibiotice sau cu Fluocinolon N sau unguent de propolis. Se face un pansament steril şi dacă este nevoie i se administrează victimei calmante ale durerii.
În arsurile de gradul 2 părţile arse se spală şi cu un dezinfectant.
În arsurile de gradul 3 victima va fi transportată imediat la spital, fără a mai pierde timp cu acordarea primului ajutor. Dacă acest lucru nu este posibil imediat, se spală cu apă rece sau se pun comprese reci cu prosoape sau cearceafuri curate timp de 10-15 minute după care suprafaţa arsă se usucă.
-Ulei esenţial de coada şoricelului sau gălbenele.
-Ulei preparat în casă din tătăneasă, lumânărică, seminţe de dovleac, silnic (iarbă de orbalţ), nalbă mare, nalbă de pădure, parechelniţă (urzică moartă), muguri de plop sau tei.
-Comprese, cataplasme cu amidon.
Otrăvirile.
Imediat ce s-a constatat otrăvirea, i se vor provoca victimei vărsături introducându-i degetul arătător în fundul gurii. Dacă victima nu poate vărsa i se dă să bea 1-2 căni de apă caldă şi sărată.
Dacă a trecut mai mult de o oră de la ingerarea substanţei otrăvitoare i se dă intoxicatului şi un purgativ mineral (sare amară sau sulfat de sodiu).
După provocarea de vărsături, victimei i se dă să bea una din soluţiile următoare:
-3-4 pahare de lapte dulce amestecat cu albuş de ou.
-Antidot universal cumpărat de la farmacie.
-Cărbune medicinal.
Nu se recomandă provocarea de vărsături după ingerarea de acizi sau sodă caustică.

Acarioză

            Boală provocată de infestarea cu paraziţi externi ca: Demodes folliculorum (acneea), Sarcoptes(râia), păduchele, etc, care fac parte din grupa acarienilor şi pot transmite prin înţepături virusurile unor maladii grave. Se dezvoltă mai ales pe suprafeţe de pătrundere ale pielii, de aceia pentru a-i înlătura se cere o igienă strictă.
            Acarioza sarcoptică (râie, scabie), pediculoza sau chiar candidoza sunt afecţiunile care sunt tratabile naturist în toate cazurile.

Accident ischemic tranzitoriu

            Este un accident vascular cerebral care este provocat de astuparea unei artere. În timpul acestui atac sângele nu mai ajunge să irige porţiunea unde este astupată şi nu mai funcţionează. Este vorba însă numai de o afecţiune care aşa cum o arată şi denumirea este doar temporară. De cele mai multe ori bolnavul îşi revine după 15-30 minute şi foarte rar se întâmplă să-şi revină numai după 24 ore. De cele mai multe ori acestea sunt de mai mică importanţă şi nu au urmări neurologice.

Prevenire.
Este foarte important ca aceste afecţiuni să fie prevenite mai ales atunci când există mai mulţi factori de risc cumulaţi la acelaşi bolnav.  Cel mai tare afectează fumatul care trebuie lăsat de către cei care au în antecedente sau chiar în familie cazuri de asemenea afecţiuni. Alt obicei este consumul de băuturi alcoolice care contribuie foarte mult la agravarea afecţiunii.
În alimentaţie consumul de grăsimi animale este foarte nociv şi ar trebui ca acestea să fie înlocuite cu grăsimi vegetale care sunt mult mai sănătoase şi care chiar ajută la vindecarea afecţiunii. Untura de porc, smântâna sunt de asemenea interzise atât pentru prevenire cât şi pentru vindecarea după acest accident. Sedentarismul şi lipsa de mişcare ajută la agravarea bolii de aceia este indicat ca în măsura posibilităţilor să facă fiecare cât mai multă mişcare. Boli ca aterocscleroza, tensiunea arterială ridicată, obezitatea, creşterea concentraţiei de săruri minerale în sânge datorită în special consumului mic de lichide, creşterea glucozei în sânge, existenţa unor afecţiuni moştenite (malformaţii) sunt mai rare decât cele dobândite. Toate acestea ar trebui tratate cu toată seriozitatea.
Factori favorizanţi.
Astuparea vasului de sânge cerebral se poate produce din cauza unor cheaguri mai mici de sânge care pornesc din inimă sau chiar din arterele periferice. Accidentele vasculare cerebrale care au avut loc anterior acestui accident, colesterolul mărit, tulburările de ritm cardiac, diabetul, hipertensiunea arterială, o operaţie recentă sau chiar ulcerul varicos sau trombozele sunt tot atâţia factori favorizanţi ai acestei afecţiuni. Toate acestea vor trebui să fie luate în seamă şi să se facă tratamentul corect la aceste afecţiuni pentru a nu se ajunge la un asemenea accident.
Simptome.
Simptomele acestei afecţiuni depind foarte mult de locul unde este situată obstrucţia. Se pot întâlni însă: tulburări la înghiţire, tulburări de vorbire tranzitorii sau chiar permanente în cazuri mai grave, pierderea sensibilităţii cutanate în anumite zone, pareze, slăbiciunea muşchilor, dificultăţi de vedere, ameţeli, pierderea cunoştinţei, etc,
Singurul tratament este cel care se instituie în cadrul spitalelor de specialitate şi care ar trebui să fie aplicat cât mai rapid.

Atacul ischemic constituit.
Este astuparea brutală a unei artere a creierului cu colesterol de obicei sau cu săruri minerale sau chiar cheaguri de sânge. Acest fenomen se numeşte tromboză intraarterială. Începe în urma acestui accident ramolismentul cerebral care va fi foarte greu remediat în unele cazuri rămân sechele pe toată viaţa care nu vor fi remediate cu nici un tratament. Este normal ca tratamentul să se facă în spitalele de specialitate mai ales la începutul afecţiunii. După ce trece perioada acută însă se pot face şi o serie de tratamente naturiste însă rezultatele sunt foarte slabe.
Tratament:
-Cătinafort- 3-5 capsule pe zi.
-Coenzima Q-2-3 capsule pe zi.
-Ginko-biloba (Tanakan) există la orice magazin de produse naturiste. Se va lua câte 3 capsule pe zi, perioade foarte lungi de timp. Este cel mai eficient tratament care se poate aplica deoarece această plantă are posibilitatea să refacă vasele de sânge şi să cureţe un pic arterele afectate. Este foarte dificil însă să se revină la situaţia iniţială, pentru că anumite zone din creier nu7 au mai fost irigate cu sânge şi au necrozat ( murit), ori nu au cum să re învie. Activează circulaţia cerebrală şi periferică, previne şi reduce sechelele după accidentele vasculare.
-Ginseng- se iau 3 capsule pe zi.
-Hofigal –3-5 capsule pe zi.
-Păducel frunze şi flori- 2 linguriţe mărunţite de plantă se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru refacerea muşchiului inimii în special dar şi pentru curăţirea arterială. Se face tratament 21 de zile urmate de o pauză de 7 zile. Se pot folosi şi fructele în cantitate dublă faţă de flori.
-Spirulină-3 capsule pe zi
-Sulfină (Melilotus officinalis) 2 linguriţe de flori se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi, pentru a se curăţa arterele.
Dietă.
Este foarte important să se respecte anumite reguli în ceea ce priveşte alimentaţia acestor bolnavi. Se vor reduce cantitatea de sare care se dă acestor bolnavi şi dacă există posibilitatea se va scoate din alimentaţie.  Condimentele, vor fi şi ele reduse sau chiar nu se vor mai administra deloc în alimentaţie. Grăsimile animale vor fi şi ele scoase din alimentaţie, derivatele de lapte, gălbenuşul de ou şi toate alimentele cu mult colesterol vor fi scoase.
Se vor consuma însă legume şi fructe cât mai multe: arahide, caise, căpşuni, cireşe, coacăze, mere, migdale, morcovi, păstârnac, pătrunjel, pere, pepeni, salată, spanac, struguri, vişine.
Se va consuma doar peşte cu carne albă şi se preferă consumul de soia în orice cantitate.
Se va interzice de asemenea consumul alcoolului şi al fumatului.

ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL

            Este ruperea arterelor provocând hemoragia cerebrală; se instalează paralizia unei jumătăţi a corpului existând totodată pericolul iminent al morţii.
            Accidentul vascular coronarian este infarctul miocardic- adică un accident vascular la inimă. Este vorba despre arterele care irigă inima.           
Tratament :
            Preventiv: dacă sunteţi printre persoanele care aţi avut un accident vascular sau aveţi obezitate, hipertensiune sau chiar o afecţiune cardiacă trebuie să cunoaşteţi faptul că este necesar să vă feriţi de temperaturile ridicate care vă pot produce un accident vascular, deci atenţie vara. Se va putea face însă şi un tratament preventiv consumând zilnic un simplu ceai din: rozmarin, mătăciune, sunătoare, rădăcină de valeriană. Se vor amesteca toate aceste plante şi se va pune 1 lingură la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 5 minute, după care se strecoară. Acest ceai se va consuma pe parcursul întregii zile cu înghiţituri mici. Este bine să se consume acest ceai perioade mai lungi de timp.
Tratamentul afecţiunii:
Întrucât bolile acestea presupun o afecţiune acută înainte, care se poate trata doar la spital şi unde este transportat de urgenţă de obicei bolnavul, vom discuta numai despre cazul în care această afecţiune este o afecţiune cronică. Sau a doua variantă, după accidentul cerebral bolnavul este trimis acasă pentru continuarea tratamentului.
            Se discută deci despre un bolnav care mai face anumite tratamente medicamentoase care ar putea să fie perturbate de către tratamentele naturiste. În acest caz trebuie neapărat să discutaţi cu medicul curant despre dorinţa dv de a-l ajuta în tratamente cu tratamente naturiste şi din cele care le cunoaşteţi trebuie să-i spuneţi ce anume aţi ales să faceţi.
            Aici de asemenea există două variante şi anume :
1)      Cazul în care medicul curant nici nu vrea să audă despre asemenea tratamente (lucru foarte frecvent din păcate) sau,
2)      Când medicul este de acord cu anumite tratamente. În acest caz când există o conlucrare între medic şi pacient este perfect.
  Nu vom discuta prima variantă pentru că în cazul în care medicul nu este de acord trebuie neapărat să renunţaţi la ideea de a face şi tratamente naturiste. Este un caz trist, dar din păcate este foarte frecvent la noi.
            În cazul al doilea cu acordul medicului curant se poate face concomitent cu tratamentul care-l dă medicul şi următoarele :
-Se va institui un regim alimentar în care se vor include multe sucuri de legume şi fructe din : căpşuni, ceapă, cireşe, coacăz negru, dovleac, grep, lămâi, mere, morcov, orz verde, pătlăgele vinete, pătrunjel, păstârnac, pere, portocale, praz, roşii, urzică, usturoi, varză, vişin, zmeur.
Având în vedere faptul că organismul omului probabil că nu a fost învăţat cu aceste sucuri la început se va da câte puţin din aceste sucuri. Adică se va da 20-30 ml de suc diluat cu 100-200 ml de apă. Acesta se va da de 3 ori pe zi. După 3-4 zile se va începe să se mărească treptat doza administrată în aşa fel ca să se poată da în loc de apă sau alte lichide doar sucuri de legume şi fructe. Între sucuri am inclus o serie de sucuri foarte tari : ceapă, pătrunjel, praz, usturoi, etc. Acestea se vor pune în cantitate de o linguriţă la un pahar de suc, după care se va putea să se mărească în funcţie de toleranţa fiecăruia.
Fructele care conţin beta-caroten, în plus drojdie de bere zilnic pentru complectare cu vitamina B, uleiuri vegetale presate la rece pentru vitamina E, extracte de Ginko-Biloba, vitamina C naturală pot foarte bine după un tratament susţinut să refacă organismul.
-Se vor face clisme pentru a putea să se cureţe colonul de impurităţi câteva zile la rând. Acestea se vor putea face în funcţie de ce plante aveţi la îndemână.
 Sunt indicate : nalbă (rădăcină 2 linguriţe decoct la 250 ml timp de 10 minute), muşeţel (flori- decoct 5 minute din 1 linguriţă), sunătoare (flori sau plantă 2 linguriţe la 250 ml apă infuzie), tătăneasă ( rădăcină- decoct 5 minute din 2 linguriţe la 250 ml apă) cu care se va face ceai şi clismă.
-Tot pentru curăţirea organismului şi în special al aparatului digestiv este indicat să se consume cărbune de pomi fructiferi măcinat fin. Acesta se va lua câte o linguriţă după fiecare din cele 3 mese principale (este indicat ca să se ia 6 mese sau chiar mai multe dar mai reduse cantitativ). Se face acest lucru minimum 7 zile.
-Se mai poate lua argilă care şi ea este foarte indicată. Pentru aceasta se va pune o linguriţă de argilă la 250 ml apă seara şi dimineaţa se va consuma apa de la suprafaţă fără să se consume depunerile. După 3-5 zile se poate agita şi să se consume şi argila, fără pietricele (dacă sunt în ea). Bine înţeles că în fiecare zi se va pune o altă linguriţă de argilă.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, alun, ardei iute, arnică, brusture, castan sălbatec, călin, cătină, cimbru, coacăz roşu, ghiocel, lăcrămioare, luminiţa nopţii, măceş, nuc, păducel, păpădie, scorţişoară, troscot, ţelină, usturoi, vâsc, viţa- de-vie.

Modul de folosire al plantelor medicinale:
Afin (Vaccinum myrtylis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Se pot de asemenea consuma fructe, pentru efectul antibiotic. În afecţiunile cardiace are efect datorită mirtilinei.
Alun (Corylus avelana) se foloseşte coaja de pe ramuri. 2 linguriţe mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, pentru efectul deosebit care-l are în curăţirea arterelor de depuneri.
Ardei iute (Capsium annum) se foloseşte mărunţit şi pus pentru 8 zile în spirt. La o parte de ardei mărunţit se va pune 5 părţi alcool sanitar. Se lasă apoi 8 zile agitând des, după care se strecoară. Se umezeşte o vată cu acesta şi se aplică local pentru refacerea circulaţiei sângelui.
Arnică (Arnica montana) se foloseşte tinctura care se găseşte de vânzare la magazinele naturiste. Se va respecta doza indicată de producător fiind toxică în cantitate mai mare. Asigură curăţirea arterelor de depuneri. Extern este şi un calmant.
Brusture (Arctium lappa) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Se indică deoarece ajută organismul să elimine toxinele.
Castan sălbatec ((Aesculus hippocastanum) 1 linguriţă de frunze sau coajă de pe ramuri tinere se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se consumă cu linguriţa pe parcursul întregii zile, pentru efectul puternic pe care-l are de curăţire al venelor de sânge. Există în comerţ şi foarte multe preparate cu castan care se folosesc conform indicaţiilor date de producător.
Călin (Viburnus opulus)  infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi.
Cătină ((Hippophae rhamnoides) se folosesc fructele câte 1 linguriţă de fructe mărunţite puse la 250 ml apă şi fierte timp de 5 minute, apoi strecurate. Se pot consuma 2-3 căni. Se mai poate folosi şi uleiul de cătină care există la magazinele naturiste şi care se foloseşte conform indicaţiilor producătorului. Este socotit ca o polivitamină naturală fiind indicată pentru acest lucru.
Cimbrişor (Tymus vulgaris) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Coacăz roşu (Ribes rubrum) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. De asemenea se indică şi folosirea fructelor.
Ghiocel (Galantus nivalis) 1 linguriţă de bulb se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi în cursul zilei, fără să se depăşească doza.
Lăcrămioare 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi în cursul zilei, fără să se depăşească doza.
Luminiţa nopţii se indică folosirea extractului care există la magazinele naturiste respectându-se prescripţiile producătorului.
Măceş (Rosa canina) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (seminţe) se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Ajută la curăţirea arterelor.
Nuc (Juglans regia) infuzie din frunze uscate- infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale, herpes, stomatite. Este indicat datorită acţiunii antibiotice şi astringente.
Păducel (Crataegus monogyna) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze şi flori- în cazurile în care se folosesc fructele se pune cantitate dublă) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate folosi şi tinctura 15 picături puse la 100 ml apă de 3 ori pe zi. Există la toate magazinele naturiste.

Păpădia (Taraxacum officinalis)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se mai poate folosi de la această plantă şi florile cu care se poate face un sirop foarte bun şi util. Tijele florale se pot consuma câte 10 tije pe zi, înainte de apariţia florii timp de 15 zile, pentru curăţirea organismului de toxine. Rădăcina 1 linguriţă se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Această plantă are op acţiune de curăţire a arterelor şi este totodată un tonic circulator fiind foarte indicată în ateroscleroză şi alte afecţiuni.

Scorţişoară (Cinammomum ceylonicum) 1 linguriţă de praf de coajă obţinut cu râşniţa de cafea se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma câte 1 cană după fiecare masă, pentru efectul de alcalinizare al conţinutului stomacal.
Troscot (Poligonum aviculare) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Conţine acid acetilosalicilic şi este un bun antiinflamator mai eficient ca aspirina, pentru că nu produce efecte ne dorite. Se poate lua perioade lungi de timp.
Ţelină (Apium graveolens) se indică folosirea ei în orice mâncare, atât frunzele cât şi rădăcina ajutând întregului organism. De asemenea se poate folosi ca suc câte 50 ml la 150 ml de suc de morcovi zilnic de 3 ori, cu efecte deosebite pentru întregul organism.
Usturoi (Allium sativum) -Macerat de usturoi cu lămâie. Se pune într-un vas o căpăţână de usturoi curăţat de coajă şi pisat în prealabil, coajă rasă şi zeama stoarsă de la o lămâie şi 1 litru de apă clocotită. Acoperiţi vasul şi lăsaţi-l două zile. Luaţi câte 1 lingură de 3 ori pe zi în tratarea arteriosclerozei
Vâscul (Vascum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se lasă pentru 8-12 ore la temperatura camerei, după care se strecoară. Niciodată nu se va fierbe. Se pot consuma 3 căni pe zi, având o remarcabilă acţiune în reglarea tensiunii în special pentru scăderea ei. De asemenea se poate folosi în arterioscleroză deoarece curăţă arterele de depuneri. Se poate pentru acest efect folosi în toate tulburările circulatorii din întreg organismul.
Viţa- de-vie (Vitis vinifera) se indică o cură de must de struguri cu câte 500 ml de suc pe zi, perioade cât mai lungi de timp. De asemenea 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se folosesc pentru curăţirea arterelor de depuneri.
-De asemenea se vor da tincturi din :
a)      păducel + vâsc-câte 20 picături de 3 ori pe zi diluate,
b)      ghiocel bulbi -10 picături împărţite în trei porţii pe zi, se diluează şi aceste. Nu se supra-dozează.
c)      Arnică -15 picături de 3 ori pe zi diluate
d)      Castan 10 picături de 3 ori pe zi diluate.
            Bine înţeles că acestea se vor da în funcţie de ce anume găsiţi dv. La magazinele de plante medicinale, pentru că nu aveţi timp să aşteptaţi până le veţi putea prepara acasă.
Se va putea lua în toate cazurile câte 1 lingură de ulei de măsline presat la rece în fiecare seară şi de asemenea se va consuma multă vitamina C naturală.
            Se poate lua un ceai făcut din lămâie zilnic. Se taie pentru aceasta lămâia, se stoarce sucul separat iar lămâia se mărunţeşte şi se pune la 250 ml apă. Se va fierbe până ce se moaie pulpa şi coaja şi apoi se acopere. Se lasă să se răcească acoperit. Se strecoară apoi se va strecura peste sucul obţinut anterior. Se poate îndulci cu miere polifloră dacă nu aveţi contra indicaţii. Se poate face acest lucru perioade lungi de timp.
            Se va face de asemenea totul pentru ca circulaţia periferică să se refacă aducând prin aceasta un ajutor foarte important. Se vor face :
A)      Băi de picioare calde, chiar cu seminţe de muştar. Pentru aceasta se va pune o linguriţă de seminţe de muştar la 1 litru de apă. Se stă cu picioarele timp de 30 minute, după care se clăteşte. Se va putea face de mai multe ori pe zi.
B)      Se face o tinctură din hrean în amestec cu oţet sau spirt. Se va rade o rădăcină de hrean şi se va pune la 250 ml alcool sanitar sau oţet. Cu acestea se va tampona tălpile picioarelor şi pulpele de 2 ori pe zi.
C)      Băi fierbinţi la picioare de mai multe ori pe zi.
Dacă la picioare vom face totul pentru a le ţine calde nu acelaşi lucru vom face cu partea superioară a corpului şi cu capul, la care vom aplica comprese reci, chiar cu gheaţă de mai multe ori pe zi. Bine înţeles că acestea nu se vor face în aşa fel ca să creeze un disconfort bolnavului ci se vor face în funcţie de suportabilitatea bolnavului.
Se vor putea face de asemenea duşuri reci, de 2-3 ori pe zi, care vor ajuta la refacerea circulaţiei.
Extern se pot face diferite creme cu castan de exemplu cu care se va unge pe picioare de 2 ori pe zi.
În cazurile în care este vorba despre un bolnav care nu se mai mişcă din pat, atunci se vor evita escarele prin ungerea spatelui în zona şezutului cu diferite creme şi se va face masaj al zonei respective şi al picioarelor de mai multe ori pe zi. Se face în aceste cazuri o supraveghere permanentă a bolnavului şi se indică mişcări pasive ale membrelor.
-Intern se mai poate lua argilă. Aceasta se va lua câte o linguriţă de argilă, pusă la 250 ml de apă, seara. Dimineaţa se va consuma apa de la suprafaţă. Se face acest lucru timp de 3-4 zile, după care se va căuta să se amestece apa şi se consumă şi argila prin amestecarea cu linguriţa. Se va consuma în acest fel câte o linguriţă de argilă pe zi (fără pietricelele care se depun la fundul paharului.
Se va face apoi totul pentru a aduce bolnavul la cât mai multă mişcare chiar pasivă, dacă nu poate fi antrenat la mişcare activă.
      Gimnastica medicală de recuperare este obligatorie.
            În fazele de la începutul bolii se va respecta cu stricteţe dieta alimentară impusă de către medicul curant fiind foarte important.

Acantozis nigricans

            Este o dermatoză cu vegetaţii, însemnată prin faptul că poate fi singurul simptom al unui cancer abdominal.
            Sunt leziuni simetrice, de culoare neagră murdară, cu un tegument rugos localizat la axile, pliurule coatelor, ano-genital, la ceafă, gât şi ombilic.
            Au fost descrise papiloame pediculate (pe marginea pleoapelor, în axile), vegetaţii, verucozităţi (pe dosul mâinilor şi picioarelor), nevi, hipercheratoză palmo-plantară gălbuie plană sau presărată cu cruste cornoase.
            Mucoasa bucală este rar pigmentată, dar găsim formaţiuni papilomatoase pe buze, gingii, faţa internă a obrajilor. Este o afecţiune rar întâlnită, observată mai ales la adulţi, adesea asociată cu cancerul abdominal.
            Această boală dă de ştire că există un cancer în organism, fiind o boală însoţitoare, boala de bază fiind cancerul care va trebui depistat şi tratat cât mai rapid, deoarece în momentul apariţiei acestei boli mai este posibilă vindecarea, dar amânarea va duce cu certitudine la moarte sau în cel mai bun caz la un tratament de lungă durată.
            Poate regresa după ablaţia cancerului după cum poate apare după intervenţii asupra lui. Pronosticul este întotdeauna rezervat.
            Nu are tratament medicamentos, dar dacă se va putea trata cancerul cu succes atunci va dispare de la sine şi această afecţiune care este o afecţiune de însoţire a cancerului care este boala de bază.
            În cazul apariţiei acestei boli se va prezenta de urgenţă la medic pentru depistarea şi localizarea cancerului şi eventual tratarea lui.

Acantomul cu celule clare

            Apare mai ales între 50-70 ani de obicei pe gambe sub forma unei formaţiuni nodulare emisferice cu diametrul de 10-15 mm de culoare roză sau roşie acoperite de o crustă keratozică, lăsând să iasă o discretă zemuire.
Tumora este constituită din hiperplazia celulelor malpingene, iar histochimic se evidenţiază bogăţia de celule clare în glicogen.
Etiopatologia nu este precizată.
Tratamentul constă în ablaţie- biopsie care relevă diagnosticul şi îndepărtează definitiv leziunea.
Ca tratament naturist se va face doar după operaţie tratamentul rănii fie la începutul bolii, adică în faza incipientă cu tratarea leziunilor, tumorilor sau chiar tratamentul cancerului. În funcţie de rezultatul de la biopsie se va opta pentru unul sau altul din tratamentele indicate căutându-se cât mai rapid calea prin care organismul dă cel mai bun răspuns.

Acalculie

Formă deosebită de agnozie, caracterizată prin incapacitatea bolnavului de a înţelege şi a utiliza cifrele şi simbolurile matematice, de a efectua calcule.
            Apare de obicei împreună cu apraxia constructivă şi cu afazia şi se datoreşte unei leziuni în regiunea plicii curbe din lobul frontal.
            Este una dintre afecţiunile psihice care se poate trata ca tratament ajutător doar cu fitoterapie deoarece este un tratament de durată şi preparatele sintetice produc o serie de modificări ne dorite în organism mai ales dacă se folosesc timp mai îndelungat.
Se vor folosi plante în funcţie de simptomele care mai sunt prezente în organism. Se indică însă neapărat folosirea ginko-bilobei şi sulfină.

Abulie

            Este o boală caracterizată prin lipsa de iniţiativă, spontaneitate, promptitudine. Mai ales se observă în: confuzie mintală, schizofrenie, depresie, melancolie, etc. Bolnavul abulic stă de obicei nemişcat timp îndelungat, răspunde greu şi lacunar la întrebări şi nu execută nici o comandă solicitată de interlocutor.
            În aceste situaţii se va afla cauzele abuliei. În cazul intoxicaţiei medicamentoase se va exclude medicamentaţia şi se face o cură de dezintoxicare. În toate cazurile se va discuta cu mare atenţie cu bolnavul, iar cei din jur vor căuta să evite situaţiile conflictuale sau temerile bolnavului. Se va căuta asigurarea liniştii fizice, găsirea unei motivaţii pentru a trăi, dar toate acestea cu cea mai mare atenţie.
            Se va face prima dată neapărat o analiză a situaţiei sociale şi familiale insistându-se pe perioada de dinaintea apariţiei afecţiunii aflând în acest fel ce anume a putut produce această afecţiune şi se va vedea ce anume la afectat. Se va apropia cu dragoste de el căutând să-i simţiţi pulsul şi în acest fel se vor discuta pe faţă mai multe probleme urmărindu-se orice modificare a pulsului. S-ar putea ca anumite probleme care le consideraţi banale să fie foarte importante pentru bolnav. Urmărind modificările pulsului se poate stabili care sunt acestea şi se poate atunci să se discute ceea ce îl interesează căutând să-i captaţi atenţia. Se va căuta o motivaţie logică (pentru bolnav, nu pentru dv) şi se va căuta să se înlăture prin discuţii calme tensiunea interioară generată de acestea.
            Se va face totul pentru a se reface circulaţia periferică care de multe ori este deficitară la aceşti bolnavi, preferabil cu tratamente naturiste (băi, preparate din plante).
            Alimentaţia bolnavului:
            Bolnavul va primi alimentaţie cu sucuri de legume şi fructe în funcţie de toleranţa organismului.
De preferinţă se vor consuma în timpul tratamentului: nuci, seminţe oleaginoase, oţet de mere cu miere, miere zilnic, fără nici un pic de zahăr. Se evită preparatele cu făină şi de panificaţie. Datorită acestei afecţiuni bolnavii mănâncă uneori în neştire.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: ciuboţica cucului, hamei, levănţică, păducel, roiniţă, schinduf, sunătoare, talpa gâştei, valeriană.
Modul de folosire al plantelor medicinale:
Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă câte 2-3 căni pe zi, preferabil înaintea meselor.
Hamei (Humulus lupulus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă câte 2-3 căni pe zi, preferabil înaintea meselor. Este un calmant mai ales pentru tineri.
Levănţică (Lavandula angustifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă câte 2-3 căni pe zi, preferabil înaintea meselor. Este un bun liniştitor al nervilor.
Păducel Crataegus monogyra) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă câte 2-3 căni pe zi, preferabil înaintea meselor. Este indicat mai ales celor care deja au o greutate mai mare.
Roiniţă (Melissa officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă câte 2-3 căni pe zi, preferabil înaintea meselor. Planta aceasta poate să confere buna dispoziţie.
Schinduf (Trigonela foenum graecum) 1 linguriţă de plantă mărunţită (preferabil seminţe) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă câte 2-3 căni pe zi, preferabil înaintea meselor. Asigură o mai bună funcţionare a ficatului şi pancreasului.
Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă câte 2-3 căni pe zi, preferabil înaintea meselor. Este planta care se dă de cele mai multe ori în diferite depresii. Se poate folosi şi tinctura (există la magazinele naturiste) şi se ia câte 10 picături de 3 ori pe zi, înainte de mese cu 15 minute.
Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă câte 2-3 căni pe zi, preferabil înaintea meselor. Este planta care asigură liniştirea nervoasă.
Valeriană (Valerana officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă câte 2-3 căni pe zi, preferabil înaintea meselor. Există tincturi la magazinele naturiste şi se folosesc câte 5-10 picături seara asigurând un somn liniştit.

 Se vor consuma sub formă de ceaiuri, câte 1-2 pe zi sau chiar tincturi. Doza şi din care se face depinde de gravitatea şi de simptomele bolii. Este bine să se dea aceste ceaiuri care vor ajuta bolnavului să doarmă mai liniştit. Se va urmării însă şi somnul pentru că există bolnavi care au adevărate coşmaruri în timpul somnului şi în aceste cazuri la trezire se va căuta să se analizeze acestea şi treptat să se explice pe înţelesul bolnavului în aşa fel ca aceste stări să dispară.
            Se indică consultul la un psiholog şi eventual tratament de specialitate.
            În toate situaţiile se vor evita toate stările conflictuale.
            Băi calmante cu diferite plante, masajul executat de personal calificat va ajuta să se obţină o relaxare a organismului.
            Se pot folosi de asemenea uleiuri volatile calmante de levănţică, etc.
            În toate cazurile este foarte util să i se dea importanţă bolnavului şi să se arate că fără el nu se poate duce o viaţă normală în sânul familiei, arătându-i o mare importanţă şi utilitate pentru familie. Se va căuta să i se dea să facă cât mai multe lucruri simple dar care să i se spună că numai el le poate face perfect şi familia are nevoie de ceea ce face el. de foarte multe ori această afecţiune apare în urma unor situaţii în care cel în cauză se simte inutil ori acest lucru va face ca să-şi revină mult mai repede.
            Se va căuta de asemenea o ocupaţie care să-l intereseze şi chiar să-i placă.
            Se mai poate căuta o persoană de sex opus care să-i arate foarte clar cât este de important pentru ea. Uneori este nevoie chiar de satisfacţii erotice care pot să contribuie la o ameliorare sau chiar să ajute foarte mult la vindecare.
            Lauda dar nu exagerată este de mare ajutor.
            Chiar şi după vindecare oricând se poate să apară recidive deci va trebui o mare atenţie.
            În general apare la copiii sau adulţii care au fost singuri la părinţi şi în cursul educaţiei au fost cocoloşiţi şi nu au avut parte de greutăţi ne fiind căliţi. La cei care sunt mai mulţi fraţi şi au avut parte de o serie de greutăţi nu este prezentă această afecţiune.

Abcesul subfrenic


            Colecţie situată între diafragm în sus, colonul transvers şi mezocolon în jos. Poate fi primitivă, succedând unei apendicite, unei colecistite acute perforate sau unui ulcer perforat. Secundar, se poate dezvolta după o intervenţie chirurgicală.  De remarcat că raportul între frecvenţa abceselor subfrenice primitive şi secundare s-a schimbat net în favoarea primelor.
           Tratament.
           Este chirurgical.

Abcesul Pulmonar


            Succesul tratamentului depinde de cât de repede se descoperă această afecţiune şi cât de repede evoluează în funcţie de foarte mulţi factori.

            Abcesul precoce- până la 2 luni- se vindecă de obicei complect. Se va face tratamentul doar de către medicul specialist
            Abcesul mediu- până la 6 luni- se vindecă în proporţie de 50-60% : lasă sechele, necesită serii de tratament de consolidare sau uneori chiar chirurgie, pentru vindecare.
            Abcesul vechi se ameliorează prin tratamentul medical şi combinat cu cel naturist dar nu se vindecă decât foarte rar. De fapt aici totul se reduce la gravitatea afecţiunii de care depinde în mare măsură tratamentul care de cele mai multe ori este cel chirurgical. Acesta nu se poate face fără un tratament medicamentos înainte de operaţie.
În privinţa tratamentului naturist se va face cu tinctură de propolis. Se va lua pentru aceasta câte 2 picături la fiecare 5 kg corp de 3 ori pe zi. Acestea se vor pune pe un miez de pâine, se mestecă bine în gură apoi se înghit. Se va face cu 30 minute înainte de fiecare din cele 3 mese. Se pot de asemenea folosi ceaiuri din soc(coajă de pe ramuri sau rădăcină), roua cerului, tătăneasă. Se poate face tratamentul de la neoplasm care este cel mai complex.
            La această afecţiune trebuie foarte mare atenţie pentru că sunt foarte frecvente complicaţiile : voma (se combate foarte uşor cu cuişoare), hemoptizia (de urgenţă se ia apă cu multă sare şi se solicită salvarea pentru a fi internat la spital, etc.
            Cazuri particulare :
Abecesul amibian- se tratează foarte bine cu ipeca şi ferigă.(sau emetină 0,5-1-2 ml pe zi) doza totală fiind de 0,40 g într-o cură. Acest tratament se poate face acasă-caz în care se va face un concentrat care se va dilua pentru a nu se produce efecte toxice. Este singurul eficient. Se administrează însă împreună cu Ginseng, Ginkgo-Biloba şi Angelică. Este bine să se prepare la farmacie pentru a evita intoxicaţiile.
Pneumopatii tuberculoase abcedate. Întotdeauna se tratează în spitalele de specialitate, rolul medicinei naturiste se reduce doar la oferirea unor soluţii pentru a fi mai rapidă obţinută vindecarea şi nu va putea suplini rolul medicului..
Acestea constau doar în tratamentele oferite pentru tuse, sedare, sau diferite sucuri din legume şi fructe care sunt foarte eficiente.
De asemenea se indică în alimentaţie consumul laptelui de capră proaspăt muls. Se poate face în rest tratament de la bronşite.
Neoplasm abcedat: se obţin ameliorări locale şi generale cu tratament local şi general, fără a influenţa mersul progresiv al bolii, pentru aceasta se va face un tratament intensiv, cel mai sigur fiind cel chirurgical.
Se vor fierbe muguri de brad- 1 kg cu 3 litri de apă. Se va face în următorul fel. În prima zi se va fierbe la foc mic timp de 45 minute- 1 oră. Se lasă apoi acoperit până a doua zi. A doua zi se va fierbe din nou o oră la foc mic. Aceste fierberi trebuie să se facă în aşa fel ca din cele 3 litri de apă să nu scadă mai mult de 1 litru de apă în cele 2 zile. Se lasă din nou peste noapte acoperit. În a treia zi se va pune la fiert şi se fierbe de această dată până scade apa la un litru. Este necesară această fierbere în etape pentru ca să se obţină maximum de substanţe utile din ramuri şi muguri. Atât prin fierbere cât şi prin macerare. Se strecoară apoi şi se vede ce cantitate este. La 1 litru de lichid se va pune 750 g de zahăr şi se fierbe împreună cu lichidul obţinut prin fierberea mugurilor şi ramurilor, până primeşte consistenţa unui sirop.
Se va pune peste acest sirop după ce se răceşte sucul de la 3-4 lămâi bine filtrat. Se amestecă şi se pune totul la rece. Se va lua apoi din acest sirop de 3 ori pe zi câte o linguriţă, înainte de mesele principale cu 15 minute.
Se vor face aerosoli cu tinctură de propolis 10% câte 10 ml la o şedinţă. Bine- înţeles că acest lucru se face doar la spital. Acestea se vor face zilnic şi se pot foarte bine face împreună cu tratamentul medical instituit de medic, oricare ar fi acest tratament.
Se va administra de asemenea mult suc de lămâi şi alte sucuri naturale din fructe şi legume, pentru a mări cantitatea de vitamine din organism.
Se vor consuma de asemenea propolis câte 2 picături la fiecare 5 kg corp, puse pe pâine şi luat de 3 ori pe zi cu 30 minute înainte de mesele principale.
Se mai poate consuma lăptişor de matcă, polen de albine, păstură, se va înlocui zahărul cu miere în alimentaţie.
Se va oferi bolnavului mese mici cantitative, dar luate de mai multe ori pe zi (5-6) pentru a nu încărca stomacul. De asemenea se va oferi căldură suficientă în camera în care stă bolnavul, dar cu aer cât mai umed. Este bine în acest sens să se pună în cazul în care se încălzeşte cu calorifer, pe acesta vase cu apă. De asemenea dacă se va încălzi camera cu lemne se va pune pe sobă vase cu apă.
Menţionăm de asemenea consumul sucului sau siropului de coacăze negre din care se va consum zilnic. Mai poate fi menţionat de asemenea sucul sau siropul din cătină care conţin foarte multe vitamine.
Trebuie de asemenea să se consume mult calciu, preferabil cel natural, prin alimentaţie bogată în alimente cu mult calciu (lapte şi derivate sau chiar praf de ouă cu lămâie).
Căldura aplicată extern sub formă de cataplasme calde cu varză, ceapă, brusture, mămăliguţă, tătăneasă, etc, va ajuta la colectarea puroiului şi la o mai rapidă vindecare.
Drenarea abcesului însă se va face doar chirurgical, pentru că în caz contrar se pot întâmpla accidente ne dorite.

Abcese multiple: se face tratament foarte susţinut şi neapărat se vor folosi şi aerosoli. Trebuie depistat focarul de pornire al infecţiei şi îndepărtat. Aici trebuie neapărat administrat propolis 10% câte 10 ml la o şedinţă de aerosoli. Pentru că este foarte dificil de obţinut un aparat de aerosoli se va duce la o unitate spitalicească care foloseşte aerosoli şi are aparat.

Carti de colorat pentru copii

Carti de colorat pentru copii
planse colorat, foi colorat, desene educative copii, invatare alfabet, litere, cifre, matematica