Cunoscută şi ca vitamina G, este solubilă în apă. Este şi ea termostabilă( nu se distruge sub acţiunea căldurii), dar este sensibilă la baze şi la lumină. Este solubilă în apă, deci este stocată în organism. In formă liberă este rapid absorbită de intestinul subţire.
Are rol însemnat în transformarea proteinelor, grăsimilor şi zaharurilor în energie. Este antioxidantă, protejează pielea, părul, unghiile şi sporeşte acuitatea vizuală a ochilor şi înlătură oboseala ochilor. Stimulează creşterea şi funcţia de reproducere. Ajută la eliminarea senzaţiei de uscăciune a gurii, limbii şi buzelor. Contribuie la metabolizarea carbohidraţilor, a grăsimilor şi proteinelor. Combate greaţa, reduce spasmele musculare nocturne, cârceii, amorţeala mâinilor şi anumite forme de nevrite ale extremităţilor. Acţionează ca un bun diuretic natural.
Carenţa produce leziuni ale pielii şi mucoaselor genitale, uscarea buzelor, gurii şi conjunctivită. Necesar zilnic 1,5 mg, femei însărcinate 2 mg.
Surse de vitamina B2 (riboflavina): ameliorează calitatea ţesuturilor cutanate, acţiune în care este sprijinită de vitamina A. Teoretic este dificil să suferi de lipsa acestei vitamine. Această carenţă poate produce leziunea buzelor, gurii, pielii şi mucoaselor genitale.
Se găseşte în: lapte, drojdie de bere, gălbenuşul de ou şi vegetalele verzi frunzoase, brânză, caise, cartofi, ouă, ciuperci, asparagus, mazăre, spanac, banane, pâine integrală, roşii, vinete. Cerealele sunt mai sărace dar conţin totuşi suficientă vitamină B2 în special grâul încolţit. De asemenea se remarcă şi la această vitamină drojdia de bere care conţine de asemenea foarte multă vitamină. Notăm totuşi că lumina o distruge.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu