Este solubilă în apă. Se mai cunoaşte şi sub numele de „vitamina stării morale” deoarece are efecte asupra sistemului nervos şi stării psihice. Este stabilă la căldură şi oxidare. De asemenea în soluţii neutre şi alcaline se descompune. Necesară asimilării zaharurilor, ea acţionează de asemenea asupra funcţionării muşchilor şi sistemului nervos, îmbunătăţind memoria, puterea de concentrare şi echilibrul psihic. Stimulează procesul de creştere. Ajută digestia în special a carbohidraţilor. Asigură funcţionarea muşchiului inimii. Ajută la prevenirea răului de mare sau de avion, diminuează durerile de dinţi şi ajută la tratarea Zonei- zoster. Carenţa antrenează după sine anemia pernicioasă şi tulburări neurologice grave. Cantităţi necesare 1,3-1,8mg, femeile însărcinate 1,8 mg.
Este prezentă în foarte multe alimente: drojdia de bere, fulgi de ovăz, fasolea, alunele, majoritatea legumelor, lapte, nucile şi boabele întregi ale unor cereale. Pe al doilea plan se află, ouăle. Tiamina se găseşte în straturile exterioare ale boabelor de cereale, astfel încât mare parte din vitamine se pierde în procesul de măcinare. Sunt indicate de asemenea tărâţele care sunt foarte bogate în această vitamină şi drojdia de bere.
Si la această vitamină probabil că acele carenţe care mai sunt la unii bolnavi se datoreşte în mare parte lipsei de enzime care să ajute la asimilarea acestei vitamine. Mai există şi în lapte şi de fapt în toate legumele această vitamină.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu