Denumiri populare: amăreală
În tradiţia populară: se folosea la vărsat, în boli de piept şi la băi contra reumatismului. Se fierbea şi în lapte dulce cu care se spălau copiii pe faţă, ca să nu le rămână pete după vărsat. Din tulpini florifere se făcea un ceai contra tusei şi durerilor de piept. Lăstarii floriferi se utilizau sub formă de infuzie sau sirop pentru combaterea tusei, catarului, astmei, gripei, bronşitei, etc.
Compoziţie chimică: saponine triterpenice, substanţe amare (poligalină), materii tanante, salicilat de metil sub formă de glicozidă şi saponine terpenice.
Acţiune farmacologică: excită secreţiile şi în special secreţia bronhică. Are efect expectorant, stimulează contracţia vezicii biliare şi evacuarea bilei în intestin, potenţează procesul de digestie şi pofta de mâncare şi mai ales acţionează asupra viruşilor gripei micşorându-le rezistenţa.
Se foloseşte la următoarele afecţiuni: afecţiuni digestive, astm, bronşite, cataruri respiratorii, gripă, reumatism, tuse.
Mod de folosire: se foloseşte 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se poate îndulci cu miere polifloră, dacă nu aveţi diabet. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în tratamente de lungă durată.
-2 linguriţe de plantă se vor pune cu 250 ml apă şi se vor fierbe timp de 15 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în special la bronşite, astmă, etc, ca expectorant.
Se pot consuma câte maxim 3 căni pe zi şi nu este indicată supradozarea sau folosirea unei perioade mai lungi de tratament pentru ca organismul să nu devină alergic.
-10 linguri de plantă se pun la 1 litru de vin roşu şi se ţin timp de 10 zile. Se strecoară apoi se va lua câte o linguriţă de mai multe ori pe zi ca tonic digestiv. În cantitate mare poate deveni purgativ sau vomitiv.
-2 linguri de rădăcină mărunţită se pun la 500 ml alcool din cereale de 40 grade. Se ţine timp de 15 zile, apoi se strecoară. Se fac frecţii repetate pentru calmarea durerilor de reumatism pe zonele dureroase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu