O serie de retete si tratamente naturiste pentru cele mai multe din bolile existente.
marți, 2 noiembrie 2010
marți, 19 octombrie 2010
VITAMINA B12 (COBALAMINĂ)
Date generale
Solubilă în apă şi eficientă în doze foarte mici. Este cunoscută şi sub numele de „vitamina roşie", sau cianocobalamină. Cianocobalamina este forma sub care se prezintă de obicei vitamina B12 în comerţ. Unitatea de măsură: micrograme (mcg). Este singura vitamină care conţine elemente minerale esenţiale. Nu se asimilează bine în stomac; pentru a fi eficientă, trebuie combinată cu calciu. Doza zilnică necesară pentru adulţi este de 2 mcg, 2,2 mcg pentru femeile gravide şi 2,6 mcg pentru mamele care alăptează. Un regim bogat în acid folie, dar sărac în vitamina Bl, aşa cum este regimul vegetarian de exemplu, poate ascunde adesea o carenţă de vitamină B12. Funcţionarea normală a glandei tiroide permite o bună absorbţie a vitaminei B12. Simptomele lipsei de B12 pot apărea după mai bine de cinci ani de la secătuirea rezervelor interne de cobalamină. Vitamina B12 este furnizată în primul rând de alimentele de origine animală; vegetalele, cu mici excepţii, nu conţin cobalamină.
Ce poate face ea pentru dumneavoastră
Contribuie la formarea şi regenerarea celulelor roşii ale sângelui, deci previne anemia. Stimulează creşterea şi măreşte pofta de mâncare la copii. Are proprietăţi energizante. Menţine starea de sănătate a sistemului nervos. Ajută la utilizarea eficientă a carbohidraţilor, grăsimilor şi proteinelor. Diminuează iritabilitatea. Măreşte puterea de concentrare, îmbunătăţeşte memoria şi echilibrul psihic.
Afecţiuni datorate carenţei de B12
Anemie pernicioasă, tulburări neurologice .
Surse naturale
Ficat, carne de vită, de porc, ouă, lapte, brânză şi rinichi.
Suplimente
Datorită faptului că vitamina B12 nu este bine absorbită în stomac, eu recomand drajeurile sublinguale sau formele cu reglare temporală însoţite de sorbitol, astfel încât asimilarea să se producă în intestinul subţire. Suplimentele sunt disponibile într-o gamă largă de dozaje, de la 50 meg la 2000 mcg. Medicii prescriu de obicei forma injectabilă a vitaminei B12. Pentru cazuri de carenţă severă sau de extremă extenuare, aceasta poate fi metoda cea mai eficientă de tratament. Doza zilnică se situează în mod obişnuit între 5 şi 100 mcg.
Toxicitate
Nu s-au semnalat efecte toxice ale vitaminei B12, nici în cazuri de supradozaje .
Inamici ai vitaminei 612
Acizii şi substanţele alcaline, apa, lumina soarelui, alcool estrogenii, somniferele.
Sfat
Dacă sunteţi vegetarian şi aţi exclus ouăle şi produsele lactate din dieta dumneavoastră, atunci aveţi nevoie de suplimente de vitamină B12. Dacă obişnuiţi să vă binedispuneţi în mod regulat cu câte un pahar în plus, suplimente de B12 vă sunt cu siguranţă necesare. în combinaţie cu acidul folic, vitamina B12 poate fi un excelent revitalizant. în mod surprinzător, chiar şi marii consumatori de proteine pot avea nevoie de sporirea cantităţii de vitamina B12 care funcţionează sinergetic cu aproape toate celelalte vitamine B, cu vitaminele A, E şi C. Persoanele vârstnice au deseori dificultăţi de absorbţie a vitaminei B12, necesitând suplimente injectabile. Ca parte componentă a complexului B, vitamina B12 poate fi de folos femeilor înainte şi în timpul perioadei menstruale.
VITAMINA B6 (PIRIDOXINĂ)
Date generale
Este solubilă în apă. Se elimină prin procesul de excreţie în răstimp de opt ore de la administrare şi trebuie înlocuită prin hrană adecvată sau prin doze suplimentare. Vitamina B6 este în realitate un grup de substanţţ strâns înrudite ce funcţionează una în prezenţa celeilalte: piridoxină piridoxal şi piridoxamină. Se măsoară în miligrame.
Dacă dieta zilnică se bazează pe un consum ridicat de proteina atunci este necesară mărirea dozei de vitamină B6. Indispensabilă îi organism pentru producerea de anticorpi şi de hematii — globule roşii S-ar părea că poate fi sintetizată de bacteriile intestinale, procesul de sinteză fiind favorizat de un regim vegetarian bogat în celuloză. Doza zilnică necesară pentru adulţi este de 1,6 — 2,0 mg zilnic, cu o creştere de până la 2,2 mg în cursul sarcinii şi 2,1 miligrame în perioada alăptării
Indispensabilă pentru buna absorbţie a vitaminei B12. Necesari pentru producerea internă a acidului clorhidric şi asimilarea magneziului Derivatele lactate sunt surse relativ sărace de vitamina B6.
Ce poate face ea pentru dumneavoastră
Contribuie la buna asimilare a proteinelor şi grăsimilor. Ajută h conversia triptofanului (un aminoacid esenţial) în nicotinamidă. Are ro în prevenirea diverselor tulburări nervoase şi dermatologice. Atenueazi greaţa (multe preparate pe care medicii le prescriu contra stării de rău di dimineaţă conţin vitamină B6). Permite sintetizarea acizilor nucleici c\ rol în întârzierea procesului de îmbătrânire. Ajută la eliminarea uscăciuni gurii şi la atenuarea problemelor urinare cauzate de antidepresivel* triciclice. Reduce spasmele musculare nocturne, cârceii, amorţeah mâinilor şi anumite forme de nevrite ale extremităţilor. Funcţionează ci un diuretic natural.
Afecţiuni datorate carenţei de B6
Anemie, dermatite seboreice, glosite .
Surse naturale de vitamină B6
Drojdie de bere, tărâţe de grâu, germeni de grâu, ficat, rinichi, soia pepene galben, varză, melasa de strugure negru, orez nedecorticat, ou, ovăz, alune, nuci.
Suplimente
Disponibile într-o gamă largă de dozaje, de la 50 la 500 mg, atâi individual cât şi sub formă de B complex şi mulţi vitamine. Pentru a preveni carenţa altor vitamine, B6 trebuie administrată în cantităţi egale cu B1 şi B2. Produsele cu reglare temporală pot asigura eliberarea gradată a vitaminei în răstimp de zece ore.
Toxicitate
Doze zilnice de 2-10 grame pot declanşa tulburări neurologice. Excesul este susceptibil de a produce nelinişte nocturnă şi trăirea prea vie a viselor. Nu se recomandă depăşirea pragului de 500 mg.
Inamici ai vitaminei B6
Păstrarea timp îndelungat a cărnii, conservarea, prepararea termică a acesteia, congelarea, prelucrarea alimentară a fructelor şi legumelor, apa, alcoolul, estrogenii .
Sfat
Dacă luaţi anticoncepţionale orale, cu siguranţă aveţi nevoie de suplimentarea dozei de vitamină B6. Marii consumatori de proteine necesită sporirea cantităţii administrate de B6. Vitamina B6 poate determina la diabetici diminuarea cerinţei de insulina, şi dacă dozajul nu este corect corelat, există riscul de scădere a nivelului de glucoza din sânge. Suferinzii de artrită cărora li se administrează penicilină — Cuprimine — trebuie să ia suplimente de B6. Vitamina B6 acţionează cel mai eficient împreună cu vitamina Bl, B2, C, acid pantotenic şi magneziu. Persoanelor care urmează tratament antiparkinson cu levo-dopa, nu li se recomandă suplimente de vitamina B6! Consultaţi-vă cu doctorul dumneavoastră în privinţa medicamentului Sinemet, care poate evita reacţia adversă la această vitamină.
VITAMINA B2 (RIBOFLAVINĂ)
Date generale
Solubilă în apă şi uşor asimilabilă. Cantitatea eliminată în procesul de excreţie depinde de necesităţile organismului şi poate fi însoţită dej pierderi de proteine. Ca şi celelalte vitamine B, nu poate fi stocată îi corp, ea trebuind furnizată zilnic de către alimentele consumaate sau prii suplimente. Este cunoscută şi sub numele de vitamina G. Se măsoară îl miligrame. Spre deosebire de tiamină, riboflavina nu este distrusă dl căldură, agenţi oxidanţi sau acizi. Pentru adulţi, doza zilnică necesari este de 1,2 — 1,7 mg. Femeile gravide pot mări doza până la 1,6 mj Mamele care alăptează vor lua 1,8 mg în primele şase luni şi 1,7 mg îl următoarele şase luni. Se recomandă doze mărite pentru situaţiile de stres! în America, cea mai frecventă avitaminoză este carenţa de riboflavină.1
Ce poate face ea pentru dumneavoastră
Stimulează creşterea şi funcţia de reproducere. îmbunătăţeşte starei de sănătate a pielii, părului şi unghiilor. Ajută la eliminarea senzaţiei di uscăciune a gurii, limbii şi buzelor. Măreşte acuitatea vizuală şi înlături oboseala ochilor. Alături de alte substanţe, contribuie la metabolizarel carbohidraţilor, a grăsimilor şi proteinelor.
Afecţiuni datorate carenţei de B2
Ariboflavinoze — leziuni ale gurii, buzelor, pielii şi mucoaselol genitale .
Surse naturale de vitamină B2
Lapte, ficat, rinichi, drojdie de bere, brânză, legume de culoare verde, ouă, peşte.
Suplimente
Disponibile în concentraţii variate — în mod obişnuit de 100 mg. La fel ca majoritatea vitaminelor din complexul B, este mai eficientă combinată în proporţii egale cu celelalte. Dozele zilnice obişnuite sunt de 100 —300 mg.
Toxicitate
Nu se cunosc efecte toxice ale vitaminei B2. Excesul poate determina simptome ca: mâncărimi, ameţeală, senzaţii de arsură sau furnicături .
Inamici ai vitaminei B2
Lumina — în mod special razele ultraviolete — şi substanţele alcaline au acţiune distructivă asupra riboflavinei (ambalajele noi din carton opac protejează riboflavina care în sticlele transparente este distrusă). Alţi duşmani: apa (vitamina B2 se dizolvă în lichidele folosite la gătit), sulfamidele, estrogenii şi alcoolul.
Sfat
Dacă luaţi anticoncepţionale, dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi, atunci aveţi nevoie de aport suplimentar de vitamină B2. Dacă consumaţi cantităţi reduse de carne de vită şi de produse lactate, trebuie să măriţi doza de vitamină B2. Este foarte probabil că aveţi o carenţă de riboflavina dacă aţi ţinut vreme îndelungată regim pentru ulcer sau diabet (când sunteţi sub un anumit tratament medicamentos şi doriţi să vă schimbaţi regimul, discutaţi înainte cu medicul dumneavoastră.) Orice stare de stres necesită mărirea cantităţii de vitamina B complex ingerată. Riboflavina acţionează cel mai eficient asociată cu nicotinamida şi vitaminele B6 şi C. Dacă vi se administrează medicamente anticancerigene — ca de exemplu methotrexate — o doză prea mare de vitamină B2 poate anula efectul medicamentelor.
VITAMINA B1 (TIAMINĂ)
Date generale
Este o vitamină hidrosolubilă — solubilă în apă. Asemeni tuturo vitaminelor din complexul B, cantităţile în exces sunt eliminate în procesul de excreţie fără a fi stocate în corp; trebuie înlocuite zilnic. Unitatea de măsură folosită: miligramele. Fiind sinergetice, vitaminele B sunt mult mai eficiente luate împreună decât separat. Vitaminele Bl, B2 şi B6 trebuie administrate în cantităţi egale (de exemplu: câte 50 mg din fiecare). Doza zilnică necesară pentru adulţi este de 1 — 1,5 mg. în timpul gravidităţii şi al alăptării doza necesară creşte la 1,5 — 1,6 mg. Perioadele de boală, de stres şi post-operatorii cer mărirea cantităţii de vitamină B1. Este cunoscută şi sub numele de „vitamina stării morale" datorită efectelor benefice asupra sistemului nervos şi stării psihice. Are un uşor efect diuretic.
Ce poate face ea pentru dumneavoastră?
Stimulează creşterea. Ajută digestia, în special a carbohidraţilor. Asigură funcţionarea în limite normale a sistemului nervos, a muşchilor şi a inimii. Ajută la prevenirea răului de mare sau de avion. Diminuează durerile de dinţi post-operatorii. Adjuvant în tratamentul zonei zoster.
Afecţiuni datorate carenţei de Bl
Beriberi
Surse naturale de vitamină Bl
Drojdie de bere, orez nedecorticat, cereale neprelucrate, grâu integral, făină de ovăz, alune, majoritatea legumelor, tărâţe, lapte.
Suplimente
Disponibile în diverse dozaje — în mod obişnuit 50, 100 şi 500 mg. Are eficacitatea mai puternică în formula B complex, în cantităţi egale cu vitaminele B2 şi B6. Este chiar mai eficientă când formula conţine acid pantotenic forte, acid folie şi vitamina B12. Doza zilnică obişnuită este de 100 — 300 mg.
Toxicitate
Nu se cunosc efecte negative ale acestei vitamine. Orice cantitate în exces este eliminată prin urină, fără a putea fi stocată în ţesuturi sau organe. S-au înregistrat rare simptome determinate de dozele excesive (peste 5 — 10 g zilnic): palpitaţii, herpes, edeme, nervozitate şi reacţii alergice .
Inamici ai vitaminei Bl
Prelucrarea termică a alimentelor distruge adesea vitamina B1. Alţi duşmani: cofeina, alcoolul, apa, estrogenii, aerul, antacizii şi sulfamidek .
Sfat
Dacă sunteţi fumător, dacă obişnuiţi să beţi alcool sau dacă consuma cantităţi mari de zahăr, atunci aveţi nevoie de suplimente de vitamina Bl.
Dacă sunteţi gravidă, dacă alăptaţi sau dacă luaţi anticoncepţionalei necesităţile dumneavoastră de vitamină Bl sporesc. Dacă obişnuiţi si luaţi după masă pastile ce diminuează aciditatea gastrică, riscaţi să pierdeţj tiamina pe care v-au furnizat-o alimentele consumate. Dacă sunteţi supuJ unui stres de orice natură — boală, anxietate, traume fizice sau psihicei convalescenţă — organismul dumneavoastră are nevoie de doze sporite de B complex, deci şi de tiamină.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)